Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Ускоро субвенције за соларне панеле

Фото: EPA/SEM VAN DER WAL

Извор: Срна

Грађани Републике Српске ускоро ће моћи да аплицирају за субвенционисане соларне панеле од Електропривреде Републике Српске, а поствљање на кровове кућа требало би да почне крајем године, рекао је директор овог јавног предузећа Лука Петровић.

Петровић је навео да у Електропривреди очекују 10 одсто или 50.000 корисника субвенционисаних соларних панела.

“Реално је да апликација буде 1. јуна на снази и трајаће неограничено, с тим да би већ крајем године или почетком наредне могло почети постављање соларних панела на кућама”, изјавио је Петровић за “ЕвроБлиц”.

Према његовим ријечима, субвенционисани соларни панели за грађане су омогућени Законом о обновљивим изворима енергије, који је у фебруару усвојен у Народној скупштини Републике Српске.

Нови закон, навео је Петровић, омогућава концепт такозаних прозјумера, који су истовремено произвођачи и потрошачи струје.

“То значи да грађани на својим крововима могу имати соларне електране из којих ће производити струју за своје потребе, а вишкове који који им буду одобрени пласираће у мрежу”, појаснио је Петровић.

Електропривреда ће, наводи Петровић, испоручивати мањкове када прозјумерима буде недостајало електричне енергије, јер соларни панел не ради ноћу.

“Желимо да сви грађани имају могућност да буду прозјумери, то је 580.000 стамбених јединица у Републици Српској, али ћемо промовисати она домаћинства која имају мања примања, што се мора доказати одговарајућим изводима и потврдама”, рекао је Петровић.

Он је нагласио да ће та категорија грађана добити најповољније пакете за монтажу соларних панела на својим објактима.

Filter 2019