Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Управа затвора у Војковићима успјела да ријеши дио проблема: Стражаре некако нашли, новац никако

Извор: Глас Српске

Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, такозвани “државни затвор”, у Војковићима ријешио је проблем недостатка стражара, а наставља да се бори са мањком новца за нормално функционисање јер већ другу годину заредом није усвојен буџет институција БиХ.

Независна комисија за праћење услова боравка у затворима, која дјелује при Парламенту БиХ, прошле године је два пута посјетила “државни затвор”. Они су све проблем тог затвора побројали у свом извјештају, који ће се наћи на сједници Представничког дома 27. априла.

Навели су да је затвор у Војковићима у два наврата тражио стражаре, и то први пут 62, а пријавило се свега три, а у другом кругу 39, а пријавило се 23, и да су сви они примљени. Као узрок тог проблема наведена је мала плата.

Због тога је Независна комисија у својим препорукама затражила од Савјета министара БиХ да изједначи платне коефицијенте затворских стражара са стражарима у другим институцијама на нивоу БиХ.

“Државни затвор” лани је муку мучио и са недостатком лијекова за затворенике и притворенике, али и бројем васпитача.

“Један васпитач се бави са 50 затвореника, због чега је потребно измијенити прописе како би ресоцијализација била ефикаснија. Због тога Министарство правде БиХ треба да размотри могућност измјене аката у којима је регулисан број затвореника на једног васпитача, како би се он у потпуности посветио третману, а ресоцијализација би била ефикаснија”, наведено је у препорукама Независне комисије.

У свом извјештају навели су и да би Савјет министара требало да обезбиједи више новца за рад затвора у овој години како би он могао несметено да функционише.

Директор Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ Синиша Перковић рекао је да је број затворских чувара попуњен пред нову годину, тако да сада имају довољан број.

“Што се тиче третмана и броја васпитача, и ту је већ ријешен проблем. Одређени људи су на провјерама у ОБА. Када је ријеч о обезбјеђењу новца за нормално функционисање, ту имају проблем сви који су на државном нивоу, јер буџет институција није усвојен за прошлу годину, па још увијек ни за ову”, навео је Перковић и додао да је број затворских стражара тајна и да због тога не може рећи колико их тренутно има.

Независна комисија је у свом извјештају затражили да Савјет министара и Министарство финансија и трезора БиХ пронађу начин за релокацију новца који је био предвиђен за плаћање услуга ентитетских затвора за 2021. годину на рачун “државног затвора”. То је затражено јер је затвор у Војковићима преузео осуђенике из ентитетских затвора, те им недостаје новца за несметан рад.

Пандемија

Независна комисија за праћење услова боравка у затворима навела је у свом извјештају да је здравствена ситуација по питању пандемије вируса корона у прошлој години у државном затвору била задовољавајућа, те да није било већих проблема.

“Обезбиједили су све неопходне мјере за заштиту затвореника и притвореника, као и запослених. Могућност да се вакцинишу имали су и имају сви”, наведено је у извјештају Независне комисије. 

Filter 2019