Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Тужилаштво БиХ за неколико дана доноси одлуку о Добровољачкој

Извор: РТРС

У наредним данима биће донесена одлука у вези са предметом који се односи на ратни злочин над припадницима ЈНА који су убијени 3. маја 1992. у Добровољачкој улици током претходно договореног извлачења из Сарајева, потврђено је за Независне новине из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва БиХ рекли су да је истрагом обухваћено 11 лица.

Према ранијим сазнањима, Тужилаштво би напокон требало да подигне оптужницу за овај стравичан злочин, те би породице жртава, пуне три деценије касније, требало да дочекају правду за смрт својих најмилијих.

У Републици Српској, међутим, нису превелики оптимисти, поучени ранијим искуствима у вези с радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању оптужених за српске жртве.

– Да вам право кажем, нисам превелики оптимиста. Али добро је да се то покрене, по оној народној “боље икад него никад”. Чини ми се да има толико документационог материјала, толико свједочења људи који су преживјели Добровољачку, да свака оптужница која би се подигла има толико аргумената да не може да падне – рекао је за Независне Александар Савић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Први напад извршен је 2. маја нападом на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне.

Биланс крвавог пира износи 42 убијена војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, Радничком универзитету “Ђуро Ђаковић” три, на Скендерији 14, Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, а од тога 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА. Овај злочин никада није добио судски епилог.

Чланови породица су у протеклим годинама одлазили на мјесто страдања војника и њихових надређених официра, али уз велике мјере безбједности. Цвијеће које су оставили убрзо би послије тога уклониле сарајевске комуналне службе.

Filter 2019