Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Тривић: Просвјети веће плате за 10 одсто

Извор: Срна

Плате запослених у областима образовања и културе биће повећане 10 одсто, у складу са најавама Владе Српске, изјавила је данас министар просвјете и културе Наталија Тривић и додала да би то требало да нивелише инфлацију с којом се радници суочавају.

“Навјероватнији модел повећања плата ће бити са повећањем цијене рада. И већ у мају би Влада требало да донесе одлуку о томе, што значи да би јунска плата требало да буде исплаћена по том обрачуну”, рекла је Тривићева након састанка са руководством Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Kада је ријеч о изједначавању платних коефицијената са осталим корисницима буџета, Тривићева је рекла да ће након најављеног повећавања плата почети конкретнији преговори са Синдикатом о томе.

“И то у смислу нивелисања коефицијената запослених са високом стручном спремом”, рекла је Тривићева новинарима.

Она је истакла да ће бити настављени разговори са синдикалцима и о усаглашавању посебних колективних уговора за раднике у областима предшколског васпитања и образовања и у установама културе, чији су оснивачи локалне заједнице.

“На сједници Савеза општина и градова Српске у мају ћемо заједно са Синдикатом делегирати управо рјешавање статуса запослених у предшколским установама и установама културе, све с циљем да на том плану нађемо најбоља рјешења”, рекла је Тривићева, која се нада да ће у том мјесецу бити завршена припрема посебних колективних уговора.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да су данас добили увјеравања људи из надлежних министарстава да ће доћи до одређених позитивних помака на плану повећавања плата, највјероватније путем повећања цијене рада.

“Kада је ријеч о уједначавању платних коефицијената тражимо да се то испоштује током ове године, али ћемо још у вези с тим преговарати”, рекао је Гњатић, који је у Дому синдиката разговарао и са представницима Министарства за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.

Он је најавио да ће о посебном исказивању накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте сутра имати састанак са премијером Радованом Вишковићем и ресорним министрима.

Гњатић је додао да ће се разговарати о времену, обиму и моделу обезбјеђивања накнаде за топли оброк и регрес, ако Влада сада то не може да испоштује.

Он је рекао да инсистирају и на потписивању посебних колективних уговора за раднике у областима предшколског васпитања и образовања и у установама културе, које се финансирају из буџета локалних заједница.

Filter 2019