Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Српска још чека 30 милиона марака од УИО БиХ

Фото: Глас Српске

Извор: Глас Српске

Република Српска и даље чека 30 милиона марака које по основу пресуде треба да јој исплати Управа за индиректно опорезивање БиХ, а с обзиром на то да се ближи рок до када треба да добије тај новац, затражена је и помоћ Савјета министара, али рјешење тог проблема још није стављено на дневни ред.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ, УИО је обавезан да РС исплати више од 15 милиона марака са законском каматом. Српска је још прије четири године заплијенила са рачуна УИО 4,7 милиона марака, па је Суд БиХ у више наврата одгодио извршење рјешења, а према најновијој одлуци, рок за наплату тог дуга помјерен је до 11. јуна ове године.

“Више пута смо о овом проблему информисали Управни одбор УИО и Савјет министара. Објаснили смо им какве је све проблеме изазвало принудно извршење поменуте судске пресуде. Тада је скинуто и 1,4 милиона марака са депозитних рачуна. На тим рачунима налазио се новац грађана и правних лица која су полагала депозите приликом увоза аутомобила у БиХ. Дакле, грађани чекају тај новац, а ми га немамо јер је заплијењен”, рекао је “Гласу” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Појашњава и да након четири године УИО не може испунити своју обавезу и вратити новац грађанима и правним лицима.

“Људи нас зову свакодневно и траже свој новац назад, а ми тај новац немамо јер је он заплијењен”, казао је Ковачевић.

Наглашава и да УИО није требало да буде тужена страна у овом поступку.

“Све одлуке које је Управни одбор усвојио, ми смо спровели. Одлуке које Управни одбор није усвојио на вријеме нисмо могли ни спровести, јер нису постојале”, навео је Ковачевић.

Он очекује да Управни одбор УИО и Савјет министара што хитније донесе одлуку на који начин ће се извршити поменута судска пресуда.

“Очекујемо да прије свега буде донесена одлука о враћању новца грађанима и обвезницима који на та средства, која су уплаћена као депозит у царинским поступцима, чекају већ неколико година”, подвукао је Ковачевић.

Овај проблем покушавао је у више наврата да ријеши и  Управни одбор УИО, али ниједан приједлог није добило сагласност ентитетских министара финансија.

Из Министарства финансија РС навели су да су искористили све могућности како би наплатили око 30 милиона КМ са каматом по основу правоснажне судске пресуде за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину.

“Покушали смо и да постигнемо вансудски споразум о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду чињеницу да је ријеч о новцу који је расподјелом УИО припао ФБиХ, а требало је да припадне РС. Међутим, споразум о измирењу обавеза никада није потписан, иако је био конципиран тако да минимално оптерећује буџет ФБиХ, а да новац наплаћен блокадом рачуна УИО буде враћен”, казали су “Гласу” у Министарству финансија.

Подвукли су да ће захтијевати од Суда БиХ да правоснажна извршна пресуда буде реализована, те да ће се у противном обратити вишим правосудним органима како би овај проблем био ријешен.

Из Министарства финансија РС подсјетили су да су у току 2018. године успјели да наплате 4,7 милиона КМ блокадом рачуна УИО, док остатак новца, и поред правоснажне пресуде, није исплаћен, јер је Суд БиХ донио рјешење којим привремено одгађа поступак извршења у септембру 2018. године и у континуитету одгађа даље извршење закључно са 11. јуном 2022. године.

Пљенидба

Према подацима Правобранилаштва БиХ, тренутно су 843 запримљена и припремљена рјешења за поврат готовинских депозита физичких и правних лица.

“УИО не може та рјешења извршити због недостатка новца на депозитним рачунима и због тога трпи велике посљедице јер обвезници покрећу извршне поступке и плијене новац са јединственог рачуна за који су одговорни”, подаци су Правобранилаштва БиХ.

Filter 2019