Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Русија неће признати самопроглашено Косово

Фото: Tanjug

Извор: Срна

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан Харченко изјавио је да Русија остаје досљедна својој политици и да неће признати самопроглашено Косово.

“Тражимо примјену Резолуције 1244 /Савјета безбједности УН/, која треба да се примјењује, и према нашем мишљењу, и према међународном праву”, рекао је Боцан Харченко за Инсајдер ТВ.

Упитан да ли изјава руског предсједника Владимира Путина, да су Доњецка Народна Република и Лугањска Народна Република постале независне на основу преседана Међународног суда правде, приликом одлучивања о самопроглашеном Косову, значи и промјену односа Москве према питању статуса Косова, Боцан-Харченко је истакао да “једнострано и нелегитимно проглашење независности самопроглашеног Косова не треба доводити у везу са отцјепљењем Донбаса”.

“Грађани Доњецке и Луганске Републике не признају власт у Кијеву, која је резултат нелегитимног и антиуставног државног удара”, рекао је Боцан-Харченко.

Он је напоменуо да су се грађани Донбаса на референдуму изјаснили за отцјепљење од Украјине, што са самопроглашеним Косовом није случај.

“Косово је суштинско питање наше пријатељске и братске сарадње и нема никаквих сигнала да Руска Федерација може да промијени однос према том питању”, поручио је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор рекао је да Србија и њен предсједник Александар Вучић од почетка руске специјалне војне операције имају досљедан став и да званична Москва то умије да цијени.

Он је оцијенио да код грађана Србије постоји већинско разумијевање за руску војну операцију, а инсистирање САД и ЕУ да Србија Русији уведе санкције као “невјероватне притиске и непријатељско понашање запада према Србији”.

Боцан–Харченко је рекао одлука Русије да Бугарској и Пољској обустави доставу гаса због одбијања те двије државе да руски гас плаћају у рубљама, не би требало да утиче на доток гаса до Мађарске и Србије гасоводом “Турски ток”.

“Говори се о прекиду снабдијевања Бугарске гасом, а не о транзиту гаса кроз ту земљу”, појаснио је Боцан-Харченко, поводом изјаве бугарског премијера да ће преиспитати све уговоре са Русијом, па и оне које се тичу транзита.

Filter 2019