Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Путин: Казне за изједначавање Совјета и нациста

Извор: Срна

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је закон по којем се кажњава било какав покушај изједначавања улога Совјетског Савеза и нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату.

Законом је предвиђена новчана казна до 5.000 рубљи или притвор до 15 дана за појединце, односно до 100.000 рубљи за правна лица.

Документ је данас објављен на званичној руској интернет страници за правно информисање, преноси ТАСС.

Руском Закону о административним прекршајима додат је члан о казнама за кршење поменуте забране, које су предвиђене федералним законом за јавно изједначавање поступака власти, команданата и војника Совјетског Савеза са поступцима власти и војника нацистичке Њемачке и европских земаља Сила Осовине током Другог свјетског рата, као и за порицање одлучујуће улоге совјетског народа у поразу нациста и хуманитарне мисије Совјетског Савеза у ослобаћању Европе.

Законом су предвиђене казне између 1.000 и 2.000 рубљи или административни притвор од 15 дана, од 2.000 до 4.000 рубљи за званичнике и од 10.000 до 50.000 рубљи за организације. Уколико се понови прекршај, казне ће бити строже.

Савјет Руске Федерације усвојио је приједлог закона у сриједу, 13. априла, а Државна дума 6. априла.

Путин је у јуну потписао закон о забрани било каквог јавног покушаја изједначавања циљева и поступака Совјетског Савеза и нацистичке НЈемачке током Другог свјетског рата, као и негирања одлучујуће улоге совјетског народа у побједи над фашизмом.

Filter 2019