Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Програм “Акцелератор” Развојне агенције РС: Дођу са идејом, оду са пословним планом

Извор: Глас Српске

Захваљујући програму “Акцелератор” Развојне агенције Републике Српске почетници у послу и ове године добиће могућност да своје иновативне идеје претворе у пословну активност.

У Развојној агенцији РС кажу да у оквиру двомјесечног програма учесници добијају бесплатну обуку, током које стичу знања и вјештине потребне за пословни успјех.

“Почетници у бизнису добиће савјетодавну подршку ментора са предузетничким искуством и знањем из одређених области те новчане награде за најуспјешније пословне идеје. Неће изостати ни подршка при проналаску додатних извора финансирања и повезивање са потенцијалним партнерима у земљи и иностранству те многе друге погодности”, навели су у Развојној агенцији Српске.

Директор ове агенције Маринко Ђукић рекао је за “Глас Српске” да програм реализују у сарадњи са локалним развојним агенцијама, локалним заједницама, Заводом за запошљавање РС и научним институцијама.

“Поносни смо што су сви они препознали наш рад и то колико је заправо значајно да удружимо снаге како бисмо будућим предузетницима пружили максималну подршку да покрену и обезбиједе посао себи, члановима своје породице, али и да запосле друге”, рекао је Ђукић. Од 2018. године, када су пилотирали два програма у Бањалуци и Приједору, до данас, како каже, реализовали су укупно седам таквих програма широм Српске.

“Програм је успјешно завршио 101 полазник, за које смо осим едукације и менторинга обезбиједили и 50 финансијских и нефинансијских награда, вриједности скоро 100.000 КМ”, рекао је Ђукић. Објаснио је да се кандидати могу пријавити као самостални подносиоци или као тим те да иста особа не може бити члан два тима.

Прошлогодишњи побједник “Акцелератора” одржаног у Требињу Душко Лечић са пословном идејом “Производња соларних система за гријање” освојио је прву награду у вриједности од 3.500 КМ.

“Овај програм је заиста одличан и сматрам да их треба још, а све с циљем промоције предузетништва”, рекао је Лечић. Идеју одраније, како каже, разрадио је захваљујући програму, када је све “ставио на папир”.

“Акцелератор” ми је помогао да дефинишем неке ствари и да се мало озбиљније позабавим цијенама репроматеријала и трошкова производње. Тренутно сам у фази израде прототипа, а добио сам и помоћ од града за самозапошљавање и искористио знања која сам стекао у том програму за израду бизнис плана”, рекао је Лечић.

Ивана Вукмановић, која је у Источном Сарајеву лани освојила другу награду вриједности у од 3.000 КМ за пословну идеју “Производња дјечије и беби одјеће ‘лив’“ казала је да су јој искуства из “Акцелератора” много помогла у даљем пословању.

“Ментори и професори су нам пренијели знање и указали на недостатке што се тиче пословног плана”, казала је Вукмановићева и додала да она сада има бутик у Лукавици и да успјешно послује.

Јавни позив

Маринко Ђукић каже да су прошле седмице објавили нови јавни позив за “Акцелератор”, програм који ће бити реализован у Источном Сарајеву, а рок за пријаву је 18. април.

“Објављен је јавни позив за нови “Акцелератор”, програм који ћемо реализовати и у Требињу, а рок за пријаву је 26. април”, рекао је Ђукић.

Filter 2019