Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Порасла потражња за радном снагом у БиХ

Извор: Срна

У БиХ је за 14,6 одсто порасла потражња за радном снагом, 40 одсто послодаваца има проблема са квалитетном радном снагом, а око 370.000 лица налази за на евиденцијама завода и служби за запошљавање, истакнуто је на Јахорина економском форуму 2022.

Представник Привредне коморе Републике Српске Александра Михајловић Бјелић подсјетила је на нову улогу Привредне коморе у области образовања, првенствено дуалног, односно учења кроз рад.

“Привредна комора Републике Српске је измјенама закона о средњем образовању и васпитању добила нове надлежности 2020. године”, рекла је Бјелићева на панелу “Перспективе тржишта радне снаге”.

Бјелићева је појаснила да се те надлежности односе на обуку ментора, особа који долазе из предузећа, а који су задужени за ученике на практичној настави.

Према њеним ријечима, Комора провјерава услове које треба да испуњавају послодавци, да би омогућавали практичну наставу, те да воде регистар привредних субјеката који омогућава реализацију практичне наставе.

Бјелићева је истакла да се све ово ради с циљем да привредници у Републици Српској добију квалитетну радну снагу, ученике који су стекли потребне компетенције које од њих тражи тржиште рада.

Директор фирме ТИКТ мануфактура из Градишке Крешимир Бодрожић рекао је да је ово предузеће прије 10 година кренуло са дуалним образовањем.

Према његовим ријечма, ученици већ дужи временски период долазе у компанију на практичну наставу, запослени их уводе у посао и тако их приближавају оном што их чека након завршетка школовања.

Он је навео да у фирми планирају увести бодовање ученика, од чега ће зависити њихова примања, а све с циљем да се направи разлика између оних који су посвећени стицању знања и других, који задовољавају форму.

Директор корпоративних комуникација Хатек групе Катарина Урошевић рекла је да ова ИТ интернационална компанија годишње изгуби 17 одсто радника, као и да константно имају 300 отворених позиција.

Према њеним ријечима, у региону су добри универзитетски центри који школују квалитетну радну снагу, али је проблем задржати је.

Предсједник Удружења привредних субјеката у Швајцарској Стојан Стевановић рекао је да је данас између 40 и 50 одсто “промашених занимања”, као и да ће предложити надлежним у овој европској земљи да помогну финансирање дуалног образовања у БиХ.

Према његовим ријечима, Швајцарска има потребу за 300.000 до 600.000 радника, од којих се 80 одсто односи на оне у хотелијерству и занатима, 15 одсто на ИТ, а пет одсто на остале струке.

Извршни директор Европског добровољног пензионог фонда Здравко Зечевић рекао је да се послодавци такође морају потрудити да задрже постојећу радну снагу, првенствено тако што ће је адекватно платити, како би радник остао лојалан фирми.

Према његовим ријечима, потребно је и улагање у стручно усавршавање радника, али и бенефити у виду приватног пензијског фонда, приватног здравственог осигурања, слободних дана, флексибилности…

На Јахорина економском форуму одржан је и панел “Дигитална трансформација у функцији развоја националних економија”.

На овом дводневном форуму главна тема расправе је глобални економски изазови и прилике, док су кроз панеле заступљене и регионалне теме као што су “Отворени Балкан”, регионална сарадња, као и јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије.

Јахорина економски форум 2022 одржава се под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савјета министара.

Filter 2019