Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Патријарх Порфирије ручао са бескућницима у црквеној кухињи у Београду

Извор: РТС

Патријарх Порфирије провео је Васкрс на ручку са бескућницима у црквеној народној кухињи у Београду и том приликом пожелио свима да посљедњу ријеч у њиховим животима имају љубав, истина, слобода и правда.

У дворишту црквене кухиње Вјерског добротворног старатељства патријарха су за столом сачекали корисници, већина без крова над главом.

Патријарх је честитао окупљенима најрадоснији хришћански празник и навео да славимо Васкрс јер смо схватили да тама нема посљедњу ријеч у нашем животу, већ да свјетлост посљедња говори у нама и око нас.

– Честитам вам данашњи празник, празник Васкрсење Христовог. Желим да посљедњу ријеч у нашим животима има радост, слобода, правда, љубав, истина, Бог. То што желим вама, желим и свој нашој браћи и сестрама, гдје год да живе али и читавом свијету, свим људима. За све је дошао Исус Христ, распео се и за све васкрсао, нека сте срећни и благословени – Христос васкрсе – поручио је патријарх.

Патријарх је навео да без обзира на то колико човјек поседује, на којој се позицији налази у друштву, све је бесмислено уколико не живи у заједници са Богом.

– Без Христа не постоји ништа, независно од тога какву позицију човјек заузима, независно од тога колико посједује, колико је поштован, ако нема Христа као смисла на којем се зида све оно што човјек јесте и има, све постаје бесмислено, јер је крајња перспектива без Господа – ништавило – казао је Порфирије.

Додао је да колико год да смо окружени људима, ако нисмо у заједници са Христом пре или касније ћемо остати потпуно усамљени.

– Ма колико некада да смо посрнули као људи, промашили у животу, ма колико да смо малодушни, слаби, немоћни, за нас и те како има наде, довољно је да се макар потрудимо да се у нама роди жеља за Христом, јер оног тренутка када се роди жеља за њим, тада у нама све васкрсава, све добија смисао и љепоту у нашем животу – навео је патријарх.

Filter 2019