Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Основни трошкови живота за три мјесеца порасли за скоро 200 КМ

Извор: Глас Српске

Према подацима Савеза самосталних синдиката БиХ синдикална потрошачка корпа четверочлане породице за прошли мјесец износи 2.448 КМ.

Просјечна плата од почетка ове године износи 1.045 КМ. Најнижа плата је негдје око 550 КМ.

Поређења ради, синдикална потрошачка корпа у децембру 2021. је износила 2.265 КМ, што значи да је за три мјесеца повећана за скоро 200 КМ.

Ово значи да су грађани који приме просјечну плату само прошлог мјесеца да би преживјели, јер 51 посто износа потрошачке корпе одлази на прехрану домаћинства, били у минусу од 1.403 КМ. За оне са најнижом платом, страх нас је израчунати. Покривеност Синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 42,67 посто.

На становање и комуналне услуге становници троше 12,7 посто својих примања, за хигијену и одржавање здравља 6,6 посто, образовање и културу 6,9 посто, одјећу и обућу 12,3 посто, пријевоз 5,6 посто те за одржавање домаћинства 4,9 посто.

Како би израчунали трошкове, из Синдиката користе цијене за 86 артикла из 3 трговачка центра.

“Када је ријеч о становању, у израчун улазе трошкови потрошње воде, електричне енергије, одвоз смећа дакле све оно што су комуналне услуге без кредита јер то не можемо рачунати, узимамо стварне рачуне и износе за стан од неких 60 квадрата што је просјек”, изјавила је за портал Klix Лејла Чаушевић из Савеза самосталних синдиката БиХ.

Из Синдиката сматрају да при израчуну резултати не би били тачни уколико би им се додавали и кредити за рјешавање стамбених питања или износи за изнајмљивање стамбених јединица јер један дио становника има кредите у већим или мањим износима док други дио нема финансијских оптерећења. За такву врсту података било би потребно спровести огромно истраживање.

“То у суштини нигдје и не улази у потрошачку корпу као такву. Ово су минимални трошкови живота једне четверочлане породице без тих додатних ствари”, додала је Чаушевић.

Filter 2019