Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Од 2. маја улазак у Грчку као прије пандемије, само са пасошем

Извор: Танјуг

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић потврдио је данас да ће Грчка, према најавама званичника те земље, од 2. маја укинути сва ковид ограничења за улазак туриста и да ће у Грчку моћи да се путује само са пасошем, као и прије пандемије.

То је велика вијест за нас, истакао је Сеничић у изјави за Танјуг и додао да о истом сценарију размишљају и Турска и многе друге европске земље, као и да је Црна Гора већ укинула ковид ограничења и да се очекује да врло брзо то уради и Албанија.

Објашњава да су Грци већ укинули ПЛФ образац који је раније био потребан за улазак и да сада, осим тог обрасца, још траже као и прошле сезоне потврду о вакцинацији или прележаном ковиду, или негативан тест.

“Све ковид мере полако падају, имамо сваки дан нове земље које укидају своје мере”, рекао је Сеничић и додао је већ 11 или 12 европских држава које доста зависе од туризма укинуло мере, тако да може да се отпутује у њих без икаквих посебних докумената.

Kаже да је интересовање за љетну сезону било јако велико до рата у Украјини, када је почело да опада, али да је поново повећано због љепшег времена и након одржаног Сајма туризма.

Сеничић је рекао да ће на многим туристичким дестинацијама изостати велики број руских и украјинских туриста, због чега се може чак очекивати и мање спуштање цена од маја или јуна.

Напоменуо је да, ипак, постоји велико интересовање туриста из западноеврпских земаља, који нису могли да путују у претходне двије године, тако да ће се тек видјети шта ће бити са цијенама.

Сеничић је рекао да су цијене туристичких аранжмана у највећем броју случајева скочиле између седам и 12 одсто у односу на прошлу годину.

Kаже да је због рата у Украјини гориво доста поскупило и да ће друмски превоз поскупити од пет до седам одсто, док ће за авиокарту морати да се доплати 20 до 50 евра на чартер линијама.

Сеничић, ипак, очекује да ће ова туристичка сезона због великог интересовања бити боља за 20 до 30 одсто.

Kада је ријеч о Грчкој, Сеничић каже да приватни односно апартмански смјештај није у великој мјери поскупио и не очекује да ће доћи до поскупљења.

Додаје да се може очекивати већа доплата за коришћење климе, са пет на можда седам, осам или 10 евра дневно, с обзиром да је струје у Грчкој већ поскупила више од 30 одсто.

“У приватном смјештају неће бити значајног помјерања, с тим што они који путују аутобусом могу да очекују да плате умјесто, на примјер, 60 евра повратну карту до севјера Грчке да то буде око 70 евра. Хотелских гостију из Србије сваке године има око 100.000 и ту су цијене скочиле до 10 одсто”, навео је Сеничић.

Filter 2019