Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Обиљежавање Дана несталих Сарајевско-романијске регије

Извор: Срна

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево данас ће, поводом 22. априла – Дана несталих Сарајева и Сарајевско-романијске регије, организовати парастос У Цркви Светог Ђорђа и полагање вијенаца и цвијећа испред Спомен-костурнице у Миљевићима.

Након парастоса биће положени вијенци и цвијеће испред Спомен-костурнице у Миљевићима.

Замјеник предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево Горан Тимотија рекао је Срни да су позвани чланови породица несталих, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, представници Института за нестала лица БиХ и други званичници.

“На овом подручју и након 30 година ми још трагамо за 260 несталих лица, а ни до данас нема правде за насилно убијене и затваране Србе у Сарајеву”, истиче он.

Према његовим ријечима, породице умиру, и све је мање свједока о почињеном гнусном злочину од “мултиетничког Сарајева”.

“Ни након толико времена званичне власти федералног Сарајева не дају породицама, ни нашим организацијама да поставе спомен-обиљежје несталим сарајевским Србима, јер истина да Срба у Сарајеву скоро више и нема не одговара политичком Сарајеву, а такозвана међународна заједница је давно окренула главу од истине о страдању сарајевских Срба”, упозорава Тимотија.

Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Источно Сарајево, наглашава он, неће, нити смије да одустане од сталног подсјећања јавности на све шта се дешавало у Сарајеву са Србима од 1992. до 1995. године.

“У четвртак, 21. априла, у Суду БиХ биће изречена пресуда за предмет “Велики парк”, па се надамо да ће овај суд коначно бар једну пресуду донијети у корист сарајевских Срба или ће, нажалост, наставити праксу негирања истине о убијеним Србима у Сарајеву”, рекао је Тимотија Срни.

Filter 2019