Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Neizvjesno raspisivanje konkursa za rukovodstvo policijskih agencija

Foto: Glas Srpske

Izvor: Srna

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da bude održana, ali nije sigurno da li će se članovi usaglasiti u vezi sa konkursom za izbor rukovodstava policijskih agencija na nivou BiH, rekao je Srni predsjednik ovog odbora Enes Obralija.

Obralija je rekao da je sjednica zakazana i da se nada da će biti i održana.

On kaže da se već kasni sa raspisivanjem konkursa i izborom čelnih ljudi, navodeći da krajem maja ističu mandati direktorima i zamjenicima u policijskim agencijama na nivou BiH, osim direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Obralija pojašnjava da je sjednica Nezavisnog odbora već četiri puta otkazivana jer nije bilo kvoruma.

“Ukoliko se dogovorimo u vezi sa tekstom konkursa, rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”, rekao je Obralija i dodao da će konkurs biti objavljen i u “Službenom glasniku Brčko distrikta” i u tri dnevne novine na prostoru cijele BiH.

On navodi da će nakon toga Nezavisni odbor pregledati prijave i prihvatati samo potpune, uredne i blagovremene, a potom slijedi intervju sa kandidatima i sačinjavanje rang-liste.

“Ukoliko bi sve išlo kako treba, od donošenja odluke o raspisivanju konkursa, rang-lista bi mogla biti utvrđena za dva mjeseca i to je najkraći rok u kojem bi procedura mogla da bude okončana”, rekao je Obralija.

Ukoliko se donese odluka i utvrdi tekst konkursa, Obralija vjeruje da će sjednica biti održana, ali da nije uvjeren da će na današnjoj sjednici biti donesena takva odluka.

Nezavisni odbor čini devet članova i već četiri puta nije bio obezbijeđen kvorum za odlučivanje.

Krajem maja ove godine ističu mandati direktoru i zamjeniku direktora Granične policije BiH – Zoranu Galiću i Fahrudinu Halaču, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima
Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku, te zamjeniku direktora Agencije za istrage i zaštitu Đuri Kneževiću. 

Filter 2019