Thu. May 19, 2022
ћирилица /latinica

Na “Malom Zejtinliku“ počelo obilježavanje 30 godina od formiranja VRS: Počast herojima koji su popločali put slobode

Izvor: Srna

Polaganjem vijenaca na Centralni krst na Vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu počelo je obilježavanje 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske (VRS) i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH. Polaganju vijenaca prethodilo je služenje parastosa u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji za poginule srpske borce, vojskovođe i umrle borce od završetka rata do danas.

Brigadir Milorad Krajšumović, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, rekao je danas novinarima u Sokocu da je danas odata dužna počast srpskim herojima koji su svojim životom popločali put slobode.

“Danas smo na području grada Istočno Sarajevo, gdje smo prisustvovali liturgiji u Manastiru na Ravnoj Romaniji, a potom i pomenu na svetom mjestu – Vojničkom groblju. Tu smo prislužili svijeće i položili vijence, čime smo odali dužnu počast srpskim borcima, herojima, najboljim od nas, koji su svojim životom popločali put slobode koji mi danas uživamo”, rekao je brigadir Krajšumović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, čestitao je srpskom narodu 30 godina postojanja Republike Srpske, te istakao da je jedan od najznačajnijih datuma u našoj istoriji je formiranje Vojske Srspke Republike BiH 12. maja 1992. godine na sjednici Narodne skupštine u Banjaluci.

On je podsjetio da je na Sokocu već u februaru 1992. godine bilo postrojavanje jedinica u Brezjaku.
Bjelica je napomenuo da je u Sokocu bilo sjedište Mitropolije dabrobosanske, Korpusa i vojne komande, a nedaleko i sjedište Vrhovne komande Vojske, Vlade i Predsjedništva Srpske.

“Sokolac je prihvatio najvrednije – poginule borce koji su svoj život uzidali u temelj Srpske, tako da su Srpsko vojničko groblje novi Zejtinlik i Manastir na Ravnoj Romaniji „Sokolica“ pečat Republike Srpske. Nema svetijeg mjesta za obilježavanje jubileja Srpske”, izjavio je Bjelica.

On je izrazio posebnu zahvalnost komnadi Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, deminerima pravoslavne vjeroispovijesti u Oružanim snagama BiH koji su danas došli na „Mali Zejtinlik“.

Bjelica je uputio zamjerku jednom broju svojih kolega iz političkog života i zvaničnicima koji danas na Vojničkom spomen groblju nisu prisustvovali obilježavanju jubileja Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Sokolac i ovom prilikom apelovao je na srpsko jedinstvo i slogu, kada je u pitanju očuvanje, dalje izgradnje i jačanje Republike Srpske, posebno u ovim teškim vremenima.

Predsjednik regionalnog odbora Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić zahvalio je predstavnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, koji su danas povodom 30 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske organizovali obilježavanje ovog jubileja u svim regijama Republike Srpske.

Na Centralni krst na „Malom Zejtinliku“ vijence su položili delegacije grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, Boračke organizacije Republike Srpske, Oružanih snaga i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, Organizacije starješina Sarajevsko-romanijske regije, pravoslavnih pripadnika deminerskog bataljona u Oružanim snagama BiH.

Filter 2019