Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

На “Малом Зејтинлику“ почело обиљежавање 30 година од формирања ВРС: Почаст херојима који су поплочали пут слободе

Извор: Срна

Полагањем вијенаца на Централни крст на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу почело је обиљежавање 30 година од формирања Војске Републике Српске (ВРС) и 17 година постојања Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ. Полагању вијенаца претходило је служење парастоса у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији за погинуле српске борце, војсковође и умрле борце од завршетка рата до данас.

Бригадир Милорад Крајшумовић, командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, рекао је данас новинарима у Сокоцу да је данас одата дужна почаст српским херојима који су својим животом поплочали пут слободе.

“Данас смо на подручју града Источно Сарајево, гдје смо присуствовали литургији у Манастиру на Равној Романији, а потом и помену на светом мјесту – Војничком гробљу. Ту смо прислужили свијеће и положили вијенце, чиме смо одали дужну почаст српским борцима, херојима, најбољим од нас, који су својим животом поплочали пут слободе који ми данас уживамо”, рекао је бригадир Крајшумовић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, честитао је српском народу 30 година постојања Републике Српске, те истакао да је један од најзначајнијих датума у нашој историји је формирање Војске Срспке Републике БиХ 12. маја 1992. године на сједници Народне скупштине у Бањалуци.

Он је подсјетио да је на Сокоцу већ у фебруару 1992. године било постројавање јединица у Брезјаку.
Бјелица је напоменуо да је у Сокоцу било сједиште Митрополије дабробосанске, Корпуса и војне команде, а недалеко и сједиште Врховне команде Војске, Владе и Предсједништва Српске.

“Соколац је прихватио највредније – погинуле борце који су свој живот узидали у темељ Српске, тако да су Српско војничко гробље нови Зејтинлик и Манастир на Равној Романији „Соколица“ печат Републике Српске. Нема светијег мјеста за обиљежавање јубилеја Српске”, изјавио је Бјелица.

Он је изразио посебну захвалност комнади Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, деминерима православне вјероисповијести у Оружаним снагама БиХ који су данас дошли на „Мали Зејтинлик“.

Бјелица је упутио замјерку једном броју својих колега из политичког живота и званичницима који данас на Војничком спомен гробљу нису присуствовали обиљежавању јубилеја Војске Републике Српске.

Начелник општине Соколац и овом приликом апеловао је на српско јединство и слогу, када је у питању очување, даље изградње и јачање Републике Српске, посебно у овим тешким временима.

Предсједник регионалног одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић захвалио је представницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, који су данас поводом 30 година од оснивања Војске Републике Српске организовали обиљежавање овог јубилеја у свим регијама Републике Српске.

На Централни крст на „Малом Зејтинлику“ вијенце су положили делегације града Источно Сарајево, општине Соколац, Борачке организације Републике Српске, Оружаних снага и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, Организације старјешина Сарајевско-романијске регије, православних припадника деминерског батаљона у Оружаним снагама БиХ.

Filter 2019