Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Мочевић одушевио Московљане

Извор: Срна

Академски сликар из Источног Сарајева Борко Мочевић представио је у Москви своје слике из ликовног опуса “Аутопортрет”.

Изложба је отворена у понедјељак вече у галерији Библиотеке иностране литературе “Иностранка” у Москви.

“Реакције посјетилаца изложбе биле су веома специфичне. Уочио сам да поимање наше и њихове културе стоје на различитим позицијама, па су њима моје слике биле, не само непознате, него и веома интересантне, те су побудиле различите, али позитивне коментаре”, рекао је Мочевић Срни у телефонском разговору.

Он је изразио задовољство јер је добио много честитки за свој рад, али и велики број питања о његовом погледу на свијет у коме живимо и о изазовима са којима се умјетници сусрећу и које представљају путем својих дјела.

Према његовим ријечима, руски љубитељи ликовне умјетности су му одали признање на “дубини, емоцијама и психолошким порукама” које носе његова дјела.

“Генерално, све моје слике асоцирају на патње и бол кроз које је прошао и пролази комплетан словенски народ, што је овдје, очигледно, јасно препознато”, навео је Мочевић.

Изложби су присуствовали амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија са особљем Амбасаде, руководилац Центра словенских култура Елена Марченко, директор “Иностранке” Павел Кузмин, као и други званичници.

Мочевић и писац Жељко Пржуљ бораве у вишедневној посјети Москви поводом обиљежавања 30 година Републике Српске и 25 година успостављања дипломатских односа између БиХ и Русије, на изложби и “Данима БиХ” у Москви.

Filter 2019