Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Млада Паљанка Ивана Ковачевић спојила умјетност и екологију: Природу чува и на јави и папиру

Извор: Глас Српске

Двадесетогодишња Ивана Ковачевић из Пала велики је заљубљеник у природу, спелеологију, дизајн и у све оно што је повезано са креативношћу.

За себе каже да има велике амбиције и да тежи ка томе да ради оно што воли и што је испуњава. Иако су за многе ови хобији неспојиви, у њеном случају је то супротно.

– Тешко је издвојити само једно, јер подједнако уживам у свим тим стварима. Све се може стићи и укомпоновати добром организацијом. Свакако да ми је тренутно приоритет учење, али одмах уз то иду и разни пројекти везани за спелеологију и екологију. Цртање и креирање је уско повезано са мојим наставком школовања па је и те како присутно у мојој свакодневици – каже ова млада Паљанка.

Ивана истиче да су оловка и папир њена друга стварност, да воли да прави кутије са сликама за породицу и пријатеље као и креативне албуме. Инспирацију за све то, каже, проналази у музици, природи и људима.

– На папир пресликавам све оно што ме окружује, посебно уживам док цртам пејзаже јер сматрам да ту имам највећу слободу. Свакако да уживам и док цртам модне креације и то ми даје простора да испољим своју креативност – каже ова млада умјетница и додаје да воли тзв. мандала технику цртања која захтијева много прецизности, времена и пажње.

Иванина љубав према спелеологији јавила се прије девет година, још у шестом разреду основне школе када је као члан географске секције више пута посјетила пећину Орловача.

– У обиласцима Орловаче су ме фасцинирали сви пећински украси и ту се родила љубав према спелеологији. Велику улогу у томе су одиграли наставник географије Невен Рудић и водич у Орловачи Младен Самарџић. Младен је 2017. године основао спелеолошко-еколошко друштво “Орловача” и од тада сам активни члан тог друштва, а до сада смо реализовали низ пројеката едукативног и истраживачког карактера. Наши циљеви су очување и његовање животне средине и увођење концепта одрживог развоја у све секторе друштва – наглашава она.

Ивана додаје и  да није тешко бити водич у спелеолошком комплексу какав је пећина Орловача.

– Ако радите оно што волите, онда ништа није тешко. Потребно је да добро познајете оно о чему причате посјетиоцима, да сте спремни одговорити на свако питање и сваку ситуацију. Ја сам имала среће да сам учила од некога ко је 20 година водич у спелеолошком комплексу и то је свакако велико олакшање када је ријеч о томе – прича Ивана.

Она је тренутно студент ИТ Академије у Сарајеву на смјеру графичког дизајна.

– Још сам активна на пољу спелеологије и екологије и то ће увијек бити дио мене и моје свакодневице. У будућности бих вољела да завршим алпинистички курс како бих могла да пењем ферате широм БиХ, али и шире, а такође бих вољела да се опробам и у туристичкој сфери, тачније да завршим курс за туристичког водича – говори Ивана.

Порука младима

Као успјешна у свом послу Ивана Ковачевић има и поруку за све младе у Републици Српској.

– Најбитније је да вриједно радите на својим сновима, да радите оно што волите и шта вас испуњава и тада је сваки успјех загарантован – закључује она.

Filter 2019