Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom služio u rekonstruisanom hramu u Mokrom

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u nedavno rekonstruisanom Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Mokrom i zahvalio vjernicima koji su prilozima pomogli radove, navodeći da je sadašnji izgled slika vjere i ljubavi vjerujućeg naroda.
Mitropolit Hrizostom je u besjedi poručio da svi treba da od svetitelja Srpske pravoslavne crkve uče o dobročinstvu.

On je podsjetio da su ostale još tri sedmice do najvećeg i najvažnijeg hrišćanskog praznika, te je vjernike pozvao na molitvu, vjeru i praštanje, jer to i Gospod poručuje.

“Upravo je Gospod to, i ljubav, milost, dobrota”, istakao je mitropolit Hrizostom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je parohijanima u mjesnoj zajednici Mokro, najvećoj u ovoj lokalnoj zajednici, za rekonstrukciju hrama, kao i mitropolitu Hrizostomu koji je služio u vrijeme kada je potrebno saborovanje i okupljanje.

Jugović je rekao da su na hramu zahvaljujući prilozima vjernika zamijenjeni krov, urađeno podno grijanje i ikonopisanje, a lokalna zajednica je donirala određena sredstva za rekonstrukciju.

“Ovo je dokaz da se može živjeti u slozi, u zajedništvu. Poruka jeste da srpski narod može naći načina i prostora da bude jedinstven”, rekao je Jugović.

Gradnja crkve počela je 1928. godine, a završena 1933. kada je osveštao mitropolit Petar Zimonjić.

Filter 2019