Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Митрополит Хризостом служио у реконструисаном храму у Мокром

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је Свету архијерејску литургију у недавно реконструисаном Храму Успења Пресвете Богородице у Мокром и захвалио вјерницима који су прилозима помогли радове, наводећи да је садашњи изглед слика вјере и љубави вјерујућег народа.
Митрополит Хризостом је у бесједи поручио да сви треба да од светитеља Српске православне цркве уче о доброчинству.

Он је подсјетио да су остале још три седмице до највећег и најважнијег хришћанског празника, те је вјернике позвао на молитву, вјеру и праштање, јер то и Господ поручује.

“Управо је Господ то, и љубав, милост, доброта”, истакао је митрополит Хризостом.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је парохијанима у мјесној заједници Мокро, највећој у овој локалној заједници, за реконструкцију храма, као и митрополиту Хризостому који је служио у вријеме када је потребно саборовање и окупљање.

Југовић је рекао да су на храму захваљујући прилозима вјерника замијењени кров, урађено подно гријање и иконописање, а локална заједница је донирала одређена средства за реконструкцију.

“Ово је доказ да се може живјети у слози, у заједништву. Порука јесте да српски народ може наћи начина и простора да буде јединствен”, рекао је Југовић.

Градња цркве почела је 1928. године, а завршена 1933. када је освештао митрополит Петар Зимоњић.

Filter 2019