Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Лукач: Биће још хапшења, дошли смо до много нових информација

Извор: СРНА

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најавио је интензиван рад на привођењу свих извршилаца кривичних дјела и поручио да криминалци могу да очекују да ће полиција доћи по њих јер је дошла до многих информација.

-Распакивањем „Скај“ апликација добили смо много нових информација. Добили смо много информација од оних које смо привели. Биће још много других хапшења и ових дана радимо на томе. Свакодневно приводимо све већи број криминалаца које криминалистички обрађујемо и од њих добијамо много информација које ће довести до нових хапшења и до разоткривања кривичних дјела која су до сада остала неоткривена из прошлих година – рекао је Лукач за РТРС.

Лукач је истакао да се грдно варају ако мисле да ће зауставити полицијске акције према њима.

Он је навео да су сви у МУП, али и у Републици Српској са невјерицом дочекали вијест да је убијен начелник крим- полиције у Приједору Раденко Башић, напоменувши да је и раније било напада на полицију, али да се то није дешавало на тако бруталан и гнусан начин.

Лукач је истакао да је одговор био брз, адекватан и жесток што се тиче МУП-а, те да криминалци морају да схвате да полиција ради на томе да открије њихова дјела и да их затвори.

-Ово је био само окидач да полиција Републике Српске крене да брже и јаче ради на случајевима, до сада неразјашњеним, и да их спријечимо у извршењу дјела која су планирали у будућности – истакао је Лукач.

Он је додао да полиција Српске наставља да се бори против свих видова организованог криминалитета у сарадњи са другим партнерским агенцијама у региону и шире, размјењује доста информација у сарадњи са Европолом и очекује да се у потпуности имплементира сарадња са Европолом, што сматра веома значајним.

Лукач је поновио да нажалост у МУП-у постоји одређен број припадника који дају информације, сарађују са криминалцима, али је истакао да такви немају шта да траже у полицији.

-Сви који су на било који начин имали везе са криминалцима биће избачени и кривично ће одговарати – категоричан је министар унутрашњих послова.

Када је ријеч о већим овлашћењима полиције, Лукач је појаснио да се раније прешло на неке друге законске регулативе, али да се оне морају промијенити јер је пракса показала да нису ефикасне, да ствари морају да се ускладе са нашим потребама.

Он је додао да ће бити формирани тимове који треба да дају рјешење шта треба промијенити да би полиција и тужилаштва могли ефикасније да раде своје послове и нада се да то неће дуго трајати.

Лукач је истакао да се посљедњих година много ради на опремању и обучавању припадника МУП-а што може да се види, али је битно и да полицајци буду сами задовољни, а плате су један од сегмената.

Додао је да предстоји да се ради на побољшању свих услова рада и плата полицијских службеника да би могли да буду на нивоу држава у региону.

Честитао је свим припадницима МУП-а значајан јубилеј – првих 30 година, истакавши да су успјели да се одрже у свим тешким временима, да су почеци били 1992. када је било потребно бранити народ и земљу.

Он је навео да 784 припадника МУП-а дало животе за одбрану и стварање Српске, што се не може и неће заборави, те је исказао огромну захвалност свим породицама погинулих јунака, као и да помаже њихову дјецу кроз запошљавање.

Лукач је рекао да је за полицију било много изазова и у послијератном периоду, али данас сматра да је она стабилна и модерна, да треба радити на опремању и школовању.

Обиљежавање јубилеја, 4. априла, МУП је почео раније, активно прије мјесец дана, те су широм Српске излагали опрему, односно организовали тактичко-технички збор како би се приближили грађанима.

За прославу 4. априла Лукач је рекао да неће правити неке велике скупове, да ће тада бити постројавање јединица у Центру за обуку у Залужанима, када ће представити и ново оклопно возило „Вихор“.

Према његовим ријечима, услиједиће обилазак радова на новој полицијској академији, гдје ће се школовати 500 кадета.

Filter 2019