Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Književni susret sa Vladimirom Kecmanovićem i Dejanom Stojiljkovićem

Izvor: Filter

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje književni susret sa piscima Dejanom Stojiljkovićem i Vladmirom Kecmanovićem, koji će se održati 07. aprila u Kulturnom Centru Istočno Sarajevo.

Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Za svoj prozni rad dobio je Andrićevu nagradu i nagradu „Miloš Crnjanski“. Roman „Konstantinovo raskršće“ bio je najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji u 2010. godini. Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački, italijanski, kineski i francuski.

Vladimir Kecmanović, pisac, kolumnista, scenarista i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a, dobitnik je stipendije Fondacije „Borislav Pekić“ i nagrada „Branko Ćopić“, „Meša Selimović“, „Hit libris“, „Vitez srpske književnosti“, „Pečat vremena“, „Pero Despota Stefana“, kao i Andrićeve nagrade za priču „Ratne igre“ iz zbirke „Kao u sobi sa ogledalima“. Knjige Vladimira Kecmanovića prevedene su na engleski, francuski, nemački, ukrajinski, mađarski i rumunski jezik. Neka od proznih ostvarenja doživjela su više filmskih, pozorišnih i dramskih adaptacija.

Kecmanović i Stojiljković zajedno su napisali triloguju “Nemanjići i Kainov ožiljak” i autori su brojnih scenarija za televizijske serije koje su snimljene proteklih godina.

Filter 2019