Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Ко остварује право на субвенције Електропривреде Српске за постављање соларних панела?

Извор: РТРС

Новим Законом о обновљивим изворима енергије, који је усвојен у Народној скупштини, Електропривреда Републике Српске субвенционисаће соларне панеле за грађане.

На овај начин домаћинствима ће бити омогућено да на својим објектима прикључе соларне панеле и истовремено буду и купци и произвођачи енергије из властите електране.

Дом ученика у Требињу већ 12 година користи соларне колекторе само за загријавање воде. Уложених 20.000 марака у постављање панела, кажу, одавно се исплатио.

– Да би загријали количину од 1.500 литара воде гријачи би морали да раде на електричну енергију 70 одсто дневног времена, тако да енергија која се уштеди у том периоду је 90 киловата по једном бојлеру. То значи да се дневно уштеди 270 киловата на основу соларне енергије – изјавио је директор Дома ученика Требиње Миро Гредо.

Са новим Законом о обновљивим изворима енергије Републике Српске стиже и нови термин “прозјумер”. То је кованица двије енглеске ријечи које значе потрошач-произвођач.

Укратко, Закон ће омогућити заинтересованим да изграде и прикључе малу соларну електрану и да истовремено и производе и троше електричну енергију.

– То значи да грађани могу на својим објектима имати соларне панеле са којима ће производити електричну енергију за своје потребе. Вишкове који им буду одобрени ће прослиједити у нашу мрежу, а мањкове када им то буде недостајало ми бисмо испоручивали – изјавио је директор ЈП Електорпривреде Републике Српске Лука Петровић.

Новим законом Електропривреда настоји помоћи малим домаћинствима. Планиране су субвенциje за уградњу соларних панела за власнике оних домаћинстава која имају ниска мјесечна примања.

Снага њихове соларне електране не може прећи снагу од 10,8 киловата.

– Што се нас тиче, ти грађани ће добити бесплатну монтажу соларних панела на својим објектима – рекао је Петровић.

Апликације за соларне електране на властитим објектима требало би да буду доступне од 1. јуна и имаће неограничен рок.

Очекивања су да ће на овај корак одлучити око десет одсто потрошача из категорије “домаћинства”.

Домаћинства која не испуњавају услове и која неће остварити право на субвенције Електропривреде Републике Српске за постављање соларних панела, имаће могућност да то учине самостално из сопствених средстава.

С обзиром да се и овакав начин уградње панела врло брзо исплати, нема сумње да ће и у овој категорији бити много заинтересованих.

Filter 2019