Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Iz Sirije i Iraka 60 povratnika u BiH, protiv nekih otvoreni predmeti

Izvor: Srna

Odjeljenje za terorizam radi na određenom broju predmeta koji se odnose na osumnjičena lica koja su boravila na stranim ratištima Sirije i Iraka, a koja se nalaze izvan BiH, rečeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

S obzirom na to da je riječ o operativnim podacima, kao i zbog tajnosti istraga, u Tužilaštvu kažu da ne mogu govoriti o identitetu i broju tih lica.

Prema saznanjima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, u BiH se do sada vratilo oko 60 punoljetnih lica i oko 20 djece iz zone sukoba u Siriji i Iraku.

“Bezbjednosne agencije, kako se pretpostavlja, u kontinuitetu sprovode nadzor nad svim licima za koja se smatra da trebaju biti pod prismotrom”, rečeno je Srni u Ministarstvu bezbjednostu u Savjetu ministara.

U Ministarstvu kažu da se BiH uspješno suočila sa izazovom prvog organizovanog povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka u decembru 2019. godine, kada su se prema procjenama stekli uslovi za povratak prve grupe.

“S tim u vezi se nametnula potreba hitne reakcije i obezbjeđenja neophodnih uslova za njihov prihvat. Predsjedništvo BiH je 29. novembra 2019. usvojilo zaključak o potrebi koordinisanog djelovanja svih nadležnih struktura na osiguranju bezbjednog i humanog povratka i resocijalizacije prve grupe žena i djece iz Sirije”, navode u Ministarstvu.

Riječ je o 25 lica, među kojima sedam muškaraca, od kojih su petorica sprovedena u Tužilaštvo BiH, a dvojica u prostorije Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, šest žena i 11 djece, te jedno dijete bez pratnje.

Povratak je, kako je navedeno, uspješno realizovan na kontrolisan način, a u skladu s pozitivnim zakonodavstvom BiH i međunarodno preuzetim obavezama u oblasti borbe protiv terorizma, te obavezama preuzetim u okviru članstva BiH u antiterorističkoj i koaliciji protiv terorističke “Islamske države”.

“U blagovremenom otklanjanju potencijalnog bezbjednosnog rizika koji dolazi od povratnika sa sirijskog ratišta, odgovarajući programi rehabilitacije, resocijalizacije i reintegracije imaju važnu ulogu, kao i kazneni postupci protiv bivših pripadnika terorističkih organizacija, koji se svakako sprovode”, ističu u Ministarstvu.

Prema djeci i ženama sprovode se mjere psiho-socijalne pomoći i podrške s ciljem njihove reintegracije i rehabilitacije.

U Ministarstvu bezbjednosti ističu da su ispunjeni svi neophodni uslovi u vidu kreiranja zakonodavnog i institucionalnog okvira, za imenovanje Koordinacionog tima za razvijanje sistema i procedura povratka i prihvata državljana BiH iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Odlukom o imenovanju, kako je navedeno, predviđeno je da Koordinacioni tim pripremi proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije državljana BiH iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Sam proces podrazumijeva plan repatrijacije koji detaljno uređuje procedure za bezbjedan, human i kontrolisan povratak državljana BiH, bezbjednosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva lica koja su predmet repatrijacije, te pružanje diplomatsko-konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima BiH.

Proces podrazumijeva i program reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije za sve kategorije državljana BiH koji sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere bezbjednosti, zdravstvene i socijalne zaštite, obezbjeđivanje pristupa obrazovanju, ekonomsku podršku i zapošljavanje, pravnu pomoć u lokalnoj zajednici i druge potrebne mjere.

Filter 2019