Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Из Сирије и Ирака 60 повратника у БиХ, против неких отворени предмети

Извор: Срна

Одјељење за тероризам ради на одређеном броју предмета који се односе на осумњичена лица која су боравила на страним ратиштима Сирије и Ирака, а која се налазе изван БиХ, речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

С обзиром на то да је ријеч о оперативним подацима, као и због тајности истрага, у Тужилаштву кажу да не могу говорити о идентитету и броју тих лица.

Према сазнањима Министарства безбједности у Савјету министара, у БиХ се до сада вратило око 60 пунољетних лица и око 20 дјеце из зоне сукоба у Сирији и Ираку.

“Безбједносне агенције, како се претпоставља, у континуитету спроводе надзор над свим лицима за која се сматра да требају бити под присмотром”, речено је Срни у Министарству безбједносту у Савјету министара.

У Министарству кажу да се БиХ успјешно суочила са изазовом првог организованог повратка држављана БиХ из Сирије и Ирака у децембру 2019. године, када су се према процјенама стекли услови за повратак прве групе.

“С тим у вези се наметнула потреба хитне реакције и обезбјеђења неопходних услова за њихов прихват. Предсједништво БиХ је 29. новембра 2019. усвојило закључак о потреби координисаног дјеловања свих надлежних структура на осигурању безбједног и хуманог повратка и ресоцијализације прве групе жена и дјеце из Сирије”, наводе у Министарству.

Ријеч је о 25 лица, међу којима седам мушкараца, од којих су петорица спроведена у Тужилаштво БиХ, а двојица у просторије Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, шест жена и 11 дјеце, те једно дијете без пратње.

Повратак је, како је наведено, успјешно реализован на контролисан начин, а у складу с позитивним законодавством БиХ и међународно преузетим обавезама у области борбе против тероризма, те обавезама преузетим у оквиру чланства БиХ у антитерористичкој и коалицији против терористичке “Исламске државе”.

“У благовременом отклањању потенцијалног безбједносног ризика који долази од повратника са сиријског ратишта, одговарајући програми рехабилитације, ресоцијализације и реинтеграције имају важну улогу, као и казнени поступци против бивших припадника терористичких организација, који се свакако спроводе”, истичу у Министарству.

Према дјеци и женама спроводе се мјере психо-социјалне помоћи и подршке с циљем њихове реинтеграције и рехабилитације.

У Министарству безбједности истичу да су испуњени сви неопходни услови у виду креирања законодавног и институционалног оквира, за именовање Kоординационог тима за развијање система и процедура повратка и прихвата држављана БиХ из зоне сукоба Сирије и Ирака.

Одлуком о именовању, како је наведено, предвиђено је да Kоординациони тим припреми процес репатријације, реинтеграције, рехабилитације и ресоцијализације држављана БиХ из зоне сукоба Сирије и Ирака.

Сам процес подразумијева план репатријације који детаљно уређује процедуре за безбједан, хуман и контролисан повратак држављана БиХ, безбједносне провјере, утврђивање идентитета и држављанства лица која су предмет репатријације, те пружање дипломатско-конзуларне, правне и хуманитарне помоћи држављанима БиХ.

Процес подразумијева и програм реинтеграције, рехабилитације и ресоцијализације за све категорије држављана БиХ који садржи краткорочне, средњорочне и дугорочне мјере безбједности, здравствене и социјалне заштите, обезбјеђивање приступа образовању, економску подршку и запошљавање, правну помоћ у локалној заједници и друге потребне мјере.

Filter 2019