Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Izložba “Od zavežljaja do damske tašnice” otvorena do 14. aprila

Foto: Srna

Izvor: Srna

U holu Matične biblioteke Istočno Sarajevo postavljena je tematska izložba pod nazivom “Od zavežljaja do damske tašnice”, na kojoj su predstavljene torbe i torbice iz kućne radinosti, s ciljem prikazivanja razvojnog puta od zavežljaja, kao najstarijeg načina prenošenja dobara, do savremenih funkcionalnih predmeta za tu namjenu.
Izložba je postavljena u okviru 15. tradicionalne manifestacije “Čarolija niti” sa osnovnim zadatkom očuvanja i prezentacije kulturnog nasljeđa, a koncipirana je u više takmičarskih i revijalnih disciplina.

Autor izložbe etnolog i antropolog Branko Pjević iz Istočnog Sarajeva izjavio je Srni da je izložba otvorena juče, na praznik Blagovijesti, koji je protkan mnogim narodnim vjerovanjima.

“Dani u to doba se zovu još babini kozlići, te treba biti oprezan u mnogim poljoprivrednim radnjama. Prema hrišćanskom predanju na Blagovijesti je Bogorodica dobila od anđela blagu vijest da će roditi sina, Isusa Hrista Božijeg pomazanika i spasitelja svijeta”, napomenuo je Pjević.

Prema njegovim riječima, cilj ove sintetičke izložbe, etičko-didaktičkog karaktera je da se prikaže razvojni put od zavežljaja, preko raznih torbi i torbica tradicionalne ručne izrade, do savremenih funkcionalnih predmeta iste namjene, kožnih putnih torbi, damskih tašnica i sličnih predmeta novije izrade i naziva.

“Osim toga, odajemo i ovaj put veliko poštovanje narodnoj kulturi i umjetnosti koja je stvarana vijekovima u teškim društveno-ekonomskim i geopolitičkim uslovima i svesrdno priznanje našim narodnim rukotvorima, stvaraocima i kreatorima /preljama, tkaljama, veziljama, majstorima, starim zanatlijama/ koji nisu tražili nikakvo priznanje i privilegije za života, osim da izrađeni predmet dugo traje i koristi namjeni”, istakao je Pjević.

On je dodao da svaki izloženi predmet tradicijske kulture, rađen od vune, lana, konoplje i drugih materijala, starim tehnikama ručnog rada-tkanjem, klečanjem, balučenjem, bez izuzetka pokazuje savršenstvo, vještinu i umijeće izrade, kombinaciju boja, ornamenata i simbola, namjenu, funkcionalnost i dekorativnost.

Pjević je naveo da, iako, su uslovi za postavku ograničeni, na izložbi su mjesto našli i predmeti redizajnirane baštine, suvenirskog tipa.

“Postavka izložbe je, osim torbi i torbica iz različitih etnografsko-geografskkih zona, sa prostora bivše Jugoslavije /Sarajevsko-romanijske regije, Gornje Hercegovine, Krajine, Like, Drvara, Usora, Kupreške visoravani, Zlatiborskog okruga/ upotpunjena i drugim pratećim predmetima tradicionalne, kućne radinosti, kao što su rukavice, tkanice, čarape, nazuvci, nakit, oglavlja, marame i slično“, rekao je Pjević.

Pjević je pojasnio da su izloženi predmeti porodično nasljeđe, određeni dio je otkupljen, a nešto je poklon od prijatelja i poštovaoca narodne kulture i umjetnosti.

On je dodao da tematsku izložbu prati i fotodokumentacija, odgovarajuće fotografije iz narodnog života, seoskog i gradskog, situacije u svakodnevnim, svečanim, radnim i drugim životnim prilikama, objavljivanim u raznim starijim publikacijama.

“Ujedno ovom tematskom izložbom, želimo zainteresovati i animirati i druge, posebno mlađu publiku, za održavanje starih tehnika ručnog rada, starih zanata, kojima odavno prijeti izumiranje. Takođe, imamo obavezu da podstaknemo i odgovorne institucije za bolju zaštitu, očuvanje, prezentaciju i popularizaciju nematerijalnog kulturnog nasljeđa”, istakao je Pjević.

Zainteresovani izložbu mogu da pogledaju do 14. aprila od 8.00 do 19.00 časova u holu Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Filter 2019