Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Изложба “Од завежљаја до дамске ташнице” отворена до 14. априла

Фото: Срна

Извор: Срна

У холу Матичне библиотеке Источно Сарајево постављена је тематска изложба под називом “Од завежљаја до дамске ташнице”, на којој су представљене торбе и торбице из кућне радиности, с циљем приказивања развојног пута од завежљаја, као најстаријег начина преношења добара, до савремених функционалних предмета за ту намјену.
Изложба је постављена у оквиру 15. традиционалне манифестације “Чаролија нити” са основним задатком очувања и презентације културног насљеђа, а конципирана је у више такмичарских и ревијалних дисциплина.

Аутор изложбе етнолог и антрополог Бранко Пјевић из Источног Сарајева изјавио је Срни да је изложба отворена јуче, на празник Благовијести, који је проткан многим народним вјеровањима.

“Дани у то доба се зову још бабини козлићи, те треба бити опрезан у многим пољопривредним радњама. Према хришћанском предању на Благовијести је Богородица добила од анђела благу вијест да ће родити сина, Исуса Христа Божијег помазаника и спаситеља свијета”, напоменуо је Пјевић.

Према његовим ријечима, циљ ове синтетичке изложбе, етичко-дидактичког карактера је да се прикаже развојни пут од завежљаја, преко разних торби и торбица традиционалне ручне израде, до савремених функционалних предмета исте намјене, кожних путних торби, дамских ташница и сличних предмета новије израде и назива.

“Осим тога, одајемо и овај пут велико поштовање народној култури и умјетности која је стварана вијековима у тешким друштвено-економским и геополитичким условима и свесрдно признање нашим народним рукотворима, ствараоцима и креаторима /прељама, ткаљама, везиљама, мајсторима, старим занатлијама/ који нису тражили никакво признање и привилегије за живота, осим да израђени предмет дуго траје и користи намјени”, истакао је Пјевић.

Он је додао да сваки изложени предмет традицијске културе, рађен од вуне, лана, конопље и других материјала, старим техникама ручног рада-ткањем, клечањем, балучењем, без изузетка показује савршенство, вјештину и умијеће израде, комбинацију боја, орнамената и симбола, намјену, функционалност и декоративност.

Пјевић је навео да, иако, су услови за поставку ограничени, на изложби су мјесто нашли и предмети редизајниране баштине, сувенирског типа.

“Поставка изложбе је, осим торби и торбица из различитих етнографско-географскких зона, са простора бивше Југославије /Сарајевско-романијске регије, Горње Херцеговине, Kрајине, Лике, Дрвара, Усора, Kупрешке висоравани, Златиборског округа/ употпуњена и другим пратећим предметима традиционалне, кућне радиности, као што су рукавице, тканице, чарапе, назувци, накит, оглавља, мараме и слично“, рекао је Пјевић.

Пјевић је појаснио да су изложени предмети породично насљеђе, одређени дио је откупљен, а нешто је поклон од пријатеља и поштоваоца народне културе и умјетности.

Он је додао да тематску изложбу прати и фотодокументација, одговарајуће фотографије из народног живота, сеоског и градског, ситуације у свакодневним, свечаним, радним и другим животним приликама, објављиваним у разним старијим публикацијама.

“Уједно овом тематском изложбом, желимо заинтересовати и анимирати и друге, посебно млађу публику, за одржавање старих техника ручног рада, старих заната, којима одавно пријети изумирање. Такође, имамо обавезу да подстакнемо и одговорне институције за бољу заштиту, очување, презентацију и популаризацију нематеријалног културног насљеђа”, истакао је Пјевић.

Заинтересовани изложбу могу да погледају до 14. априла од 8.00 до 19.00 часова у холу Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Filter 2019