Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

“Значка части”, филм о историјскон настајању МУП-а Српске, вечерас премијерно на РТРС-у

Извор: Срна

Телевизија Републике Српске вечерас ће емитовати документарни филм “Значка части”, посвећен историјском настајању Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Филм ће бити емитован на програму од 20.10 часова у оквиру обиљежавања Дана полиције Републике Српске и 30 година Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Филм обухвата период учешћа полиције у одбрамбено-отаџбинском рату, послијератну трансформацију МУП-а у савремену полицију под окриљем међународне заједнице, а касније стасавање полиције у респектабилну регионалну и организовану полицијску структуру, саопштено је из Службе за комуникацију и промоцију РТРС-а.

Приказани су бројни изазови и политички притисци са којима се МУП суочио у послијератном периоду.

– Гледаоци немају често прилику да виде са којим се изазовима суочавала полиција Републике Српске, посебно током неких ванредних ситуација. Филм приказује до сада непознате чињенице широј јавности, поготово када је ријеч о сарадњи са Хашким трибуналом и притисцима међународне заједнице на полицију као институцију и појединце – наводи се у саопштењу.

“Значка части” је својеврсни преглед свих тих изазова током три деценије постојања и јачања ове институције у коју народ Републике Српске има велико повјерење.

Филм је рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске у сарадњи са МУП-ом Републике Српске.

Из Службе за комуникацију и промоцију Радио-телевизије Републике Српске истичу да режију потписује Синиша Грабеж, а филм је сниман према сценарију Валентине Кнежевић.

Filter 2019