Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Заштитити културе осјетљиве на појаву мраза

Извор: Срна

У Републици Српској се почетком ове седмице очекује појава мраза, која може проузроковати оштећења на воћарским културама, због чега агрометеоролози савјетују да је потребно адекватно заштитити воће, али и друге пољопривредне културе које су осјетљиве на појаву мраза.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, током већег дијела седмице преовладаваће сунчано вријеме, уз малу до умјерену облачност, а петак и дане викенда обиљежиће умјерено до потпуно облачно вријеме са повременом кишом или локалним пљусковима праћеним грмљавином, углавном током недјеље.

Минимална температура у нижим предјелима биће од минус три до 10, на југу до 14, у вишим предјелима од минус шест до пет степени, а максимална од 15 до 24, у вишим предјелима од пет до 18 степени Целзијусових.

У седмичном агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода наведено је да се са порастом температуре ваздуха сјетвени слој земљишта загријава и достиже оптималне вриједности, што ће омогућити квалитетну сјетву.

– Током прошле седмице падавине су регистроване у свим производним подручјима, а највише кише било је у Херцеговини и на истоку. Доспјеле падавине биле су од велике користи, како би озими усјеви усвојили дата храњива и кренули у интензивнији пораст – наведено је у билтену.

Агрометеоролози су напоменули да ће влажно и топло земљиште омогућити лакшу припрему и сјетву главних прољећних ратарских култура чији оптимални рокови почињу са првом половином априла.

У погледу биљних болести, у усјевима пшенице регистровано је присуство симптома пепелнице жита и сиве пјегавости листа, у усјевима озимог јечма присуство симптома мрежасте пјегавости листа јечма.

– Што се тиче појаве биљних штеточина, на појединим парцелама под усјевима озиме пшенице и јечма регистрована је појава одраслих јединки и јаја житне пијавице. У засадима шљиве регистровани су први улови жуте и црне шљивине осе, а код коштичавих воћних врста примијећена су прва имага рутаве бубе – наведено је у билтену.

Filter 2019