Mon. May 16, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Сјећање на жртве Јасеновца – наша света дужност и одговорност

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашње, као и будуће генерације свим жртвама Јасеновца дугују сјећање и незаборав, јер је то света дужност и одговорност према прошлости, садашњости и будућности.

Поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Додик је нагласио да је јасеновачко страдање уткано у темеље српског идентитета и страдалничке српске историје и да свака жртва мора да има своје мјесто у сјећању.

“На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживјело само око 80 логораша од њих 1.100”, рекао је Додик, истичући да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне Државе Хрватске.

Он је нагласио да је једини гријех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, у којима чак ни дјеца нису била поштеђена.

“Јасеновац је мјесто нијеме тишине које највише говори, јер је то мјесто бола, јаука, мученичке крви и туге. Од свега највише боли дјечији јаук и дјечија суза. Историја је забиљежила да се на том мјесто десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не смије никада и никоме поновити”, поручио је Додик.

Он је рекао да невине жртве јасеновачког логора смрти никада не смију бити заборављене и морају имати своје мјесто у нашој култури сјећања, те да свијет мора да се окрене миру – разум да говори, а оружје вјечно заћути.

Filter 2019