Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Састанак са Макроном – кључна карика у разумијевању тренутног стања у БиХ

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Емануелу Макрону на убједљивој изборној побједи и освојеном другом мандату на једној од најважнијих и најутицајнијих функција у Европи и свијету – функцији предсједника Француске, истакавши да је она била и очекивана с обзиром на подршку коју ужива не само од политичких партија у власти и опозицији, већ и од народа.

“Охрабрује Ваша изјава да ћете се залагати за одбрану демократије. С тим у вези, дозволите да подсјетим на моје писмо од 15. новембра 2021. године, којим сам Вам, у свјетлу тренутне политичке ситуације у Републици Српској и БиХ, као и Западном Балкану предложио одржавање састанка”, истакао је Додик у писму упућеном у својству српског члана Предсједништва БиХ и у име народа и институција Републике Српске коју представља на нивоу заједничких институција БиХ.

Додик је навео да је и даље става да су директни дијалог и компромисни договор, а не оптужбе које се износе посредством медија или изношењем неусаглашених, једностраних оптужујућих изјава, једини прави пут за рјешење свих дилема и постојећих несугласица.

“Овим путем изражавам своју искрену намјеру да на састанку покушамо заједнички изнаћи компромисно рјешење за излазак из новонастале ситуације. Отворен сам за сусрет на локацији у што скоријем термину који предложите и спреман да то буде или на неутралном терену по Вашем избору или у некој од Ваших институција”, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је додао да Француска, без икакве сумње, спада у ред најважнијих спољно-политичких и трговинских партнера БиХ, те се стога нада активном ангажману француског предсједника Макрона у наведеном контексту.

Додик је истакао да је Француска потврђени пријатељ подручја Западног Балкана и појединачних земаља које га чине, констатујући да су БиХ и региону, а нарочито народима који у њој живе, потребни мир, напредак и помоћ добронамјерних партнера.

“Разумијевање и подршка Француске и Вас као лидера од неизмјерне је важности у наведеном контексту”, навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је наду да ће предсједник Француске бити у могућности да прихвати предложени састанак и увјерење да ће предстојећи сусрет бити кључна карика у разумијевању тренутног стања у БиХ, али истовремено и додатни импулс развоју добрих политичких и економских односа народа БиХ и Француске.


Filter 2019