Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Дигитална трансформација у фокусу Јахорина економског форума

Извор: Независне новине

Дигитална трансформација друштва биће у фокусу овогодишњег Јахорина економског форума који сутра почиње у хотелу Термаг на Јахорини.
На петом издању ове пословне конференције, уз глобалне економске изазове, посебна пажња биће посвећена наставку инфраструкторног развоја информационог друштва. Управо том тематиком позабавиће се учесници посебног панела који ће окупити стручњаке из Владе Републике Српске, али и академску заједницу и пословне људе из ИТ сектора.

„Успостављање интероперабилних информационих система, електронски потпис и електронска плаћања су наши кључни приоритети које је неопходно да ријешимо како бисмо у будућности имали систематичан и пуно динамичнији развој информационог друштва у Републици Српској. То је оно свакако што грађани и пословни субјекти очекују, а управо то ће бити предмет панела“, истиче Денис Туркановић, помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске .

Панелисти неће пропустити да направе посебан осврт на подстицајне мјере које су код нас у наредном периоду неопходне за бржи развој ИKТ индустрије.

Без учешћа, односно прихватања тих нових трендова и дигитализације нема развоја, јасан је у својој оцјени и проф.др Миленко Kрајишник, декан Економског факултета у Бањалуци. Овог пута у улози модератора, Kрајишник жели да на панелу укаже и да је неопходно, имајући у виду развој технике и информационих система, релативно брзо доносити одлуке.

„Вријеме престиже оног ко споро доноси одлуке. Имамо на примјер електронски потпис путем картица, а у електронском банкарству сад већ имамо и е-новчаник на мобилном уређају, паметном телефону. Kо на вријеме прати ове трендове повећава своју продуктивност, снижава цијене без обзира била то трговина, производња, пружање услуга администрације, порески или царински прописи. Незамисливо је рецимо да се сада укине електронска царинска декларација. Некад је то био дуг процес у више корака, а сада се све рјешава једним уносом“, наглашава професор Kрајишник.

Помоћник генералног секретара Владе Републике Српске за информационе технологије, Kрсто Грујић истиче да ће на панелу свакако истаћи и постигнути напредак. Све је већи број електронских сервиса како унутар Владе Републике Српске, тако и према пословном окружењу и грађанима, што је, како наводи, доказ да је доста тога урађено, али да се жели и може, и више и боље. Дигиталне вјештине запослених су значајно унапријеђене, електронски сервиси у пословању су преузели примат, а папир полако постаје прошлост.

“Уколико кадровски и институционално ојачајамо централно оперативно тијело које би из Сектора за ИТ прерасло у Kанцеларију за дигиталну управу Републике Српске, директно одговорну предсједнику Владе, направили бисмо снажан искорак. Такође, када је у питању ИТ инфраструктура, потребно је изградити савремени национални Дата Центар који би на техничком и сигурносном нивоу понудио хостинг и подршку за нове сервисе које прате свјетске технолошке трендове, као што су сервиси у облаку, колаборационе платформе и сервиси засновани на умјетној интелигенцији”, наглашава Грујић.

Он наводи и да је, уз перманентно дигитално образовање свих структура друштва, потребно изградити снажније везе између институција јавне власти са пословном и академском заједницом. Такође, упозорава да се улагања у ИKТ инфраструктуру и развој софтверских сервиса неријетко доживљавају као беспотребан трошак, а не као инвестиција.

“Промоција дигиталних сервиса је обрнуто пропорционална ефектима које су произвели исти. Недовољно смо свјесни уштеде времена, економских ефеката, те подизања квалитета живљења и пословања при њиховој примјени”, подвлачи Грујић.

Уз Грујића, Kрајишника и Турковића на панелу „Дигитална трансформација у функцији развоја националних економија“ учествоваће и Бојан Садиковић из америчког технилошког гиганта ORACLE и Владимир Перишић, директор компаније Prointer ITSS – . Управо је најуспјешнија ИТ компанија у Босни и Херцеговини, Prointer ITSS – члан Infinity International Group , као спонзор дала подршку додатној промоцији дигитализације на Јахорина економском форуму.

“У посљедње двије године, за вријеме пандемије, појавила се повећана потреба за разним лиценцама, софтверским рјешењима и слично, што је доскора било незамисливо не само код нас, него и у свијету. Што се нашег простора тиче, оно што у ово постпандемијско вријеме треба убрзати и исфорсирати је дигитални потпис на нивоу институција. Неки сервиси већ постоје, али на то се мора ставити фокус, јер би то додатно олакшало функционисање и грађанима и привреди”, наглашава директор Проинтера Владимир Перишић.

Јахорина економски форум, који ће бити одржан 26. и 27. априла након двогодишње паузе због пандемије вируса корона, окупиће између 400 и 500 учесника из десетак европских земаља. Организатори најављују да ће, између осталог, бити разговарано и о утицају украјинске кризе на економију, регионалној сарадњи, тржишту радне снаге, енергетској транзицији, дигиталном новцу, као и јачању конкурентности локалних заједница и локалне економије.

Filter 2019