Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

DZ Istočno Sarajevo: Vakcinacija protiv virusa korona i dalje traje, građani nezainteresovani

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu i dalje traje vakcinacija protiv virusa korona, ali je sa poboljšanjem epidemiološke situacije opalo interesovanje stanovnika za imunizaciju, iako kraj pandemije još nije proglašen, rekao je Srni koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu Danko Vasiljević.

Prema njegovim riječima, u aprilu u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu treću dozu vakcine protiv virusa korona primila su 24 lica.

-U našoj zdravstvenoj ustanovi ukupno je dato 16.968 vakcina prve i druge doze protiv virusa korona, dok su treću dozu primila 1.343 lica – precizirao je Vasiljević.

On je naveo da se, zbog smanjenog interesovanja stanovništva za vakcinaciju i potrebe da se zaposleni u Domu zdravlja rasterete nakon dvogodišnje borbe sa virusom korona, imunizacija sada odvija samo petkom.

-Svi zainteresovani za vakcinaciju mogu doći bez prethodne najave petkom od 13 do 18 časova u Dom zdravlja, na punkt u novim prostorijama Hitne pomoći – objasnio je Vasiljević i dodao da su zainteresovanima za vakcinaciju dostupne vakcine “sinofarm” i “fajzer”.

On je rekao da, zbog aktuelne situacije, iz Rusije ne stižu nove količine vakcine “sputnjik”, a da su doze vakcina “moderna” koje su bile na raspolaganju ovoj zdravstvenoj ustanovi utrošene.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Vasiljević je naveo da su trenutno aktivna samo tri slučaja i da je znatno smanjen broj pacijenata sa akutnom respiratornom infekcijom koji se javljaju u kovid ambulantu.

-Epidemiološka situacija je povoljna, ali virus korona će još neko vrijeme cirkulisati, zbog čega je potrebno da se vakcinišu građani koji to do sada nisu učinili, a oni koji su primili prve dvije doze da prime i treću – rekao je Vasiljević.

On je istakao da je preporuka struke da lica koja su primila dvije doze vakcine protiv korone prime i treću, jer su procjene da bi na jesen mogao da se pojavi novi mutirani soj i da dovede do novog talasa obolijevanja.

-Preporuka je da se proces vakcinacije nastavi – rekao je Vasiljević i zaključio da će, slično kao i za virus gripa, kada prođe pandemija rizične grupe morati da se vakcinišu protiv virusa korona.

Filter 2019