Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Данас другостепена пресуда Махмуљину за злочине над Србима

Извор: Срна

Апелационо вијеће Суда БиХ данас ће објавити другостепену пресуду некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, који је првостепено осуђен на 10 година затвора јер није спријечио злочине припадника одреда “Ел муџахедин” над Србима на подручју Возуће и Завидовића.

Суд БиХ је 22. јануара првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду и одредило ново суђење које је почело 30. новембра жалбеним поступком на којем су изнесени приједлози Тужилаштва и одбране.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је вијеће процијенило да је неопходно поново саслушати исказе осам свједока, пет по приједлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.

Након репродуковања исказа свједока из првостепеног поступка, тужилац Младен Вукојичић је у завршној ријечи предложио Апелационом вијећу да Махмуљина прогласи кривим и одреди му казну затвора у складу са законом.

Махмуљинови браниоци, адвокати Нермин Мулалић и Васвија Видовић, након изношења завршних ријечи, предложили су Вијећу да оптуженог ослободе по свим тачкама оптужнице, наводећи да Тужилаштво није провело доказе којима би са апсолутном сигурношћу доказало кривицу њиховог клијента.

Изрицање пресуде заказано је за 10.30 часова.

Filter 2019