Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Борци у Српској се одричу ратног стажа да би имали бољу пензију

Извор: Независне новине

За нешто више од мјесец дана, од када је на снагу ступио Закон о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању, захтјев за укидање рјешења о посебном стажу у двоструком трајању поднијело је 87 бораца, и то највјероватније јер, због лошег материјалног статуса, желе да наставе да раде и остваре бољу пензију.

Наиме, како су за “Независне новине” навели у Фонду пензијског и инвалидског осигурања РС (Фонд ПИО РС), крајем фебруара ове године усвојена је измјена закона, којом је прописано да рјешење о посебном стажу у двоструком трајању, у народу познатијем као ратном стажу, Фонд на лични захтјев може укинути, што раније није био случај.

Kако су у Фонду ПИО појаснили, лице коме је према наведеној законској одредби укинуто рјешење Фонда о утврђивању посебног стажа у двоструком трајању не може поново поднијети захтјев за утврђивање овог посебног стажа.

Додали су да је овим законом прописано да захтјев за укидање рјешења не може да поднесе корисник пензије, односно лице које је остварило право на пензију.

“Практично, нема ретроактивности дејства овог закона, те захтјев може да поднесе лице у својству осигураника или слично, а не и корисник пензије”, казали су у Фонду.

Смисао и циљ нове законске норме, како су истакли у Фонду ПИО, јесу да се подносиоцима захтјева који имају утврђен посебан стаж у двоструком трајању омогући да остваре пуни стаж осигурања у трајању од 40 година.

“Тако се и њима даје могућност да се изједначе с лицима која су за то имала могућност или су по другом пропису по основу радног односа могла да буду у осигурању до навршених 65 година живота”, рекли су у Фонду ПИО.

Напоменули су да је претходним Законом о пензијском и инвалидском осигурању по овом питању било прописано да је период који је рјешењем Фонда ПИО био утврђен у посебан стаж у двоструком трајању не рачуна у стаж осигурања, без обзира на то да ли је унесен у матичну евиденцију Фонда.

“Овим законом је било утврђено и то да се лице које има утврђен посебан стаж у двоструком трајању не може одрећи овог стажа”, навели су у Фонду ПИО. Kако су казали у Борачкој организацији РС (БОРС), борци се двоструког, ратног, стажа, одричу највјероватније јер се налазе у тешком материјалном стању, те желе да још коју годину раде и остваре бољу пензију.

Kако је за “Независне новине” рекао Александар Савић, предсједник Предсједништва БОРС, давање могућности борцима да укину рјешење о посебном стажу у двоструком трајању за неког може да буде добро, а за некога и не.

“Добар примјер је мој случај. Одлуком високог представника мени је одузето право на рад и да нисам имао ту подлогу учешћа у Отаџбинском рату од осам година ја не бих могао отићи у пензију, иако сам отишао релативно млад. Постоје многи који с педесетак година одлазе у пензију, посебно они који имају бенефицирани радни стаж”, рекао је Савић.

Додао је да људи у ситуацијама какву тренутно имамо желе што више да раде, да би добили законско рјешење за пензију с навршених 65 година.

“Вјероватно је да ће тако добити и већу пензију. Многи борци који су отишли с двоструким стажом остали су закинути, јер четири године стажа, односно осам, ако је двоструки, чине да им је просјек за пензију веома мали”, казао је Савић.

Истакао је да борци због тешке ситуације и личног лошег материјалног статуса одлазе у пензију без узимања ратног стажа у двоструком трајању.

“Иако је материјална и здравствена ситуација код тих људи нарушена, да не морају, они би вјероватно отишли у пензију с двоструким стажом. Али има много бораца који се жале да им ни супруге ни ђеца не раде, те да су они једини који издржавају породицу”, навео је Савић.


Filter 2019