Thu. May 19, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Srbi 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je Srni da Srbi u Republici Srpskoj, koja teritorijalno čini polovinu BiH, a jednu trećinu stanovništva BiH, 1.mart mogu da pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ćosić je, govoreći o „danu nezavisnosti“ koji se danas slavi u Federaciji BiH, rekao da se država pravi kroz osjećaj pripadnosti, a Srbi iz Republike Srpske nemaju osjećaj pripadnosti ovakvoj BiH, zbog takvog ponašanja Bošnjaka.

„Mi imamo osjećaj pripadnosti BiH kao našoj zemlji, koju smo mi vijekovima unazad stvarali, dok Bošnjaci kao narod nisu ni postojali, niti su mogli da pričaju o BiH“, istakao je Ćosić.

On je istakao da bi poštovao da slave dan nezavisnosti Federacije BiH i nešto što obilježavaju na svojoj teritoriji, ali je pitanje da li bi zbog nacionalnih osjećanja Hrvata mogli i to.

„Kao i što mi slavimo Dan Republike Srpske 9. januar, ne bi imali ništa protiv da slave dan nezavisnosti Federacije BiH. Ali, da slave dan državnosti kada se na polovini teritorije ne slavi i kada većina stanovnika to ne slavi, onda to govori o njihovom nastavku te tragikomedije kojom bošnjački narod pokušava da napravi državu“, naglasio je Ćosić.

Da bi se izgradio osjećaj pripadnosti jednoj zemlji kroz slavljenje praznika, Ćosić kaže da taj praznik moraju svi da prihvate.

„I sve dok nam se na silu nameće i pokušavaju vještački nametnuti neki datumi kao dani nezavisnosti i državnosti, a nemaju nikakve veze sa ovom BiH, do tada će to biti tragikomedija i do tada ćemo oko toga imati različita mišljenja“, rekao je Ćosić.

On je poručio da se u Republici Srpskoj treba okrenuti datumima koji se u njoj obilježavaju, koji su za nju značajni, koji govore o ponosnoj istoriji i ove zemlje i srpskog naroda.

„Mi ne bježimo od toga da obilježavamo nešto što veže nas i Bošnjake zajedno, ali ovaj 1. mart, kao njihov dan nezavisnosti ni na koji način nas ne veže, već nas naprotiv razdvaja. Zamislite jednu zemlju u kojoj vas jedan dan razdvaja i pokušavate da ga izgradite kao dan nezavisnosti“, rekao je Ćosić, navodeći da je riječ o tragikomediji.

Ćosić je rekao da je ovo za Srbe u Republici Srpskoj običan radni dan.

„Neka je srećan Bošnjacima koji ga slave kao dan nezavisnosti Federacije BiH, a ni na koji način ga ne mogu slaviti kao dan nezavisnosti BiH“, poručio je Ćosić.

Voljom Bošnjaka i Hrvata, a bez učešća Srba, 1. marta 1992. godine završen je nelegalni referendum o odvajanju BiH od Jugoslavije, koji se u Republici Srpskoj i hrvatskom dijelu Federacije BiH ne obilježava.

Iako na nivou BiH nisu usvojeni zajednički praznici, Bošnjaci 1. mart obilježavaju kao „dan nezavisnosti“, Republika Srpska odbacuje taj datum, a hrvatski dijelovi Federacije BiH ga ignorišu.

Filter 2019