Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić i Ćorić o najvažnijim projektima za Istočno Sarajevo

Izvor: Srna

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da Vlada Srpske ima poseban senzibilitet prema gradu Istočno Sarajevo i da podržava infrastrukturne projekte u gradu.

Ćorić je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, rekao novinarima da postoji simbioza između Vlade Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opština njegovom sastavu.

On kaže da je na sastanku bilo riječi o najvažnijim projektima na području grada koji su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza.

Ćorić je rekao da su razgovarali o izgradnji tunela Pale – Istočno Novo Sarajevo – Istočna Ilidža, ističući da neće biti prepreka za realizaciju ovog projekta.

– Ovaj projekat će promijeniti mnoge stvari na teritoriji grada i otvoriti nove perspektive i za privredu i za privredne subjekte i poboljšati promet roba i usluga, a i samog kretanja stanovništva – rekao je Ćorić.

On je dodao da će se Vlada Republike Srpske uključiti u ovaj i u sve ostale projekte.

– Važno je i da sredimo magistralne puteve koji vode prema Istočnom Sarajevu. Riječ je o rehabilitaciji putnog pravca od Istočnog Sarajeva prema Foči, od Vlasenice do Pala, te izgradnja treće trake puta preko Romanije – rekao je Ćorić.

On je ocijenio da su to infrastrukturni projekti koji će da doprinesu boljem kvalitetu i prohodnosti saobraćaja, roba i usluga.

– Rukovodstrvo grada Istočno Sarajevo ima viziju kako grad treba da izgleda, ne samo u narednih nekoliko godina, već u nekoliko decenija – naglasio je Ćorić.

Ćosić je istakao da današnji sastanak pokazuje da je dobra saradnja grada i Vlade Republike Srpske.

– Važna nam je putna mreža i da je učinimo što bržom između opština – poručio je Ćosić i dodao da zbog toga stavljaju fokus na saobraćajnicu od Sokoca prema Palama, izgradnju treće trake puta preko Romanije i na rehabilitacija puta od Vlasenice do Sokoca.

Osim toga, kaže Ćosić, važna je i puta mreža sa Srbijom, kao i da je potrebno unaprijediti neke stvari na regionalnim putevima izgradnjom dva kružna toka na Palama i po jednog u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je rekao da je resorni ministar dao podršku izgradnji gondole od Pala do Jahorine, kao i za izgradnju tunela Pale – Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

– Mi smo u fazi raspisivanja javnog poziva za izradu predstudije izvodljivosti, nakon čega će naš kineski partner uraditi studiju izvodljivosti – rekao je Ćosić.

Filter 2019