Fri. May 27, 2022
ћирилица /латиница

Ћосић ЕУФОР-у: Народ носи трауме из рата и појачано присуство војних снага не доприноси мирном сну

Извор: ФИЛТЕР

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је отворено писмо ЕУФОР-у. Како наводи, цијенећи допринос Европске уније, односно ЕУФОР-а/Операције Алтеа у процесу изградње безбједног и стабилног окружења након грађанског рата у БиХ од 1992. до 1995. године, желим да у контексту актуелних дешавања у Европи и њиховог присуства у БиХ упути неколико добронамјерних сугестија.

“Грађани Републике Српске, па тако и града Источно Сарајево посљедњих неколико дана су свједоци све већег присуства снага ЕУФОР-а у нашим локалним заједницима, за које нисмо добили адекватно образложење, а које код становништва изазива осјећај
узнемирености”, наводи Ћосић.

У отвореном писму даље додаје да народ у Републици Српској, али и цијелој БиХ, још носи трауме из протеклог грађанског рата који је унесрећио све на овим просторима.

“Сигурно је да присуство било каквих војних снага на улицама, трговима, парковима, дјечијим игралиштима и у близини школа не помаже мирном сну нашег становништва”, наводи градоначелник Источног Сарајева.

Он додаје да разумије да је безбједност у Европи нарушена трагичним сукобом у Украјини, као и да су политички односи у БиХ често заоштрени, посебно у изборним годинама, али да не разумије како би демонстрација силе на поменути начин од страних трупа у једној земљи, која би требала да буде суверена, могла да релаксира ситуацију.

“Ријеч „рат“ на овим просторима има специфичну тежину због наше бурне прошлости и она се управо због тога у Републици Српској и граду Источно Сарајево данас не изговара. Њу изговарају неки други, конкретно бошњачка политичка елита, вјероватно желећи на тај начин да изазове реакцију међународне заједнице с циљем остваривања својих нереалних и по цијелу БиХ погубних политичких циљева. Немам намјеру, а ни могућност да утичем на дјеловање снага ЕУФОР-а у БиХ, али имам потребу и обавезу као градоначелник Источног Сарајева да Вас замолим да не будете дио те пропаганде и веома опасне политичке игре бошњачког политичког врха”, додаје Ћосић.

Он позива војнике међународних снага у БиХ да када год желе, у слободно вријеме, скину униформе и дођу у Источно Сарајево, буду гости, попијете кафу и поразговарају са грађанима.

“Увјерићете се да људима у нашем граду и Републици Српској није на уму било какав рат већ нормалан живот и развој у миру и слободи и да нема потребе да на нашим школским игралиштима гледамо било чије војнике умјесто разигране и срећне дјеце”, поручио је Ћосић.

Filter 2019