Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Jedite manje mesa i manje se grijte: Evropski političari u borbi protiv Rusije

Izvor: Srna, Sputnik

Njemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir poručio je Nijemcima da jedu manje mesa kako bi doprinijeli borbi protiv Rusije, koja, kako tvrdi, koristi svoju izvoznu moć i zalihe hrane kao oružje.

“Uprkos činjenici da sam vegetarijanac, neću propovijedati da svi treba da budu vegetarijanci. Ali hajde da to kažemo ovako – jesti manje mesa bio bi doprinos protiv (predsjednika Rusije Vladimira) Putina”, rekao je Ozdemir za “Špigl”.

Ozdemir je pozvao Nijemce da se uzdrže od rasipanja hrane, navodeći da Rusija “koristi svoju izvoznu moć”, prenose ruski mediji.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je ranije sve Evropljane da manje koriste sistem grijanja kako bi “presjekli pupčanu vrpcu koja povezuje sa Rusijom”.

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner pozvao je na nove razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, objavio je danas njemački list „Handelsblat“.

Analitičar Branko Pavlović, za Sputnik kaže da smatra kako sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD ne može nadomjestiti ekonomsku saradnju Njemačke sa Rusijom.

Prema njemačkim izvorima, čak 55 odsto prirodnog gasa i 30 odsto nafte dobija se iz uvoza iz Rusije. Čak su i vladajući političari koje su uveli sankcije upozorili da bi prekid snabdijevanja energentima iz Rusije bio katastrofalan za njemačku privredu. Njemački privrednici odavno tvrde da se ne može naći adekvatna zamjena za ruske energente.

Na pitanje kad bi sporazum o slobodnoj trgovini mogao da profunkcioniše, Pavlović odgovara da je tu riječ o velikom problemu zato što sa sankcijama Rusiji njemačka privreda „počinje da grca danas, odmah“, dok bi pregovori o takvom sporazumu u najboljem slučaju trajali šest mjeseci do godinu dana.

„Tako da ste u nerješivim problemima. Prosto rečeno, neka ih, nek pričaju, a ja vam sad kažem na kraju će se vidjeti da Njemačka nema nikakvo rješenje za ovo što je uradila svrstavajući se na stranu Amerike, zapravo, teško urušavajući sopstvenu privredu. I to će se vidjeti već u prvoj, a naročito u narednim godinama“, zaključio je Pavlović.

Generalni direktor Folskvagena, najvećeg evropskog proizvođača automobila, Herbert Dis, upozorio je da bi produžavanje krize u Ukrajini moglo da ima gori uticaj na ekonomiju Evrope od pandemije virusa korona.

Poremećaji u lancima snabdijevanja prijete da dovedu do velikog rasta cijena, nestašice energenata i inflacije, rekao je Dis za Fajnenšel tajms, ocijenivši da bi to moglo da bude veoma rizično za evropsku i njemačku ekonomiju koja koristi 55 odsto ruskog gasa.

Prema navodima šefa za spoljnu trgovinu Njemačke industrijske i trgovinske komore, Folkera Trajera, oko 40.000 njemačkih kompanija ima poslovne veze sa Rusijom, a oko 250.000 radnih mjesta direktno zavisi od izvoza u Rusiju.

Filter 2019