Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Једите мање меса и мање се гријте: Европски политичари у борби против Русије

Извор: Срна, Спутник

Њемачки министар пољопривреде Џем Оздемир поручио је Нијемцима да једу мање меса како би допринијели борби против Русије, која, како тврди, користи своју извозну моћ и залихе хране као оружје.

“Упркос чињеници да сам вегетаријанац, нећу проповиједати да сви треба да буду вегетаријанци. Али хајде да то кажемо овако – јести мање меса био би допринос против (предсједника Русије Владимира) Путина”, рекао је Оздемир за “Шпигл”.

Оздемир је позвао Нијемце да се уздрже од расипања хране, наводећи да Русија “користи своју извозну моћ”, преносе руски медији.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позвао је раније све Европљане да мање користе систем гријања како би “пресјекли пупчану врпцу која повезује са Русијом”.

Њемачки министар финансија Кристијан Линднер позвао је на нове разговоре о споразуму о слободној трговини између Европске уније и Сједињених Америчких Држава, објавио је данас њемачки лист „Ханделсблат“.

Аналитичар Бранко Павловић, за Спутник каже да сматра како споразум о слободној трговини са САД не може надомјестити економску сарадњу Њемачке са Русијом.

Према њемачким изворима, чак 55 одсто природног гаса и 30 одсто нафте добија се из увоза из Русије. Чак су и владајући политичари које су увели санкције упозорили да би прекид снабдијевања енергентима из Русије био катастрофалан за њемачку привреду. Њемачки привредници одавно тврде да се не може наћи адекватна замјена за руске енергенте.

На питање кад би споразум о слободној трговини могао да профункционише, Павловић одговара да је ту ријеч о великом проблему зато што са санкцијама Русији њемачка привреда „почиње да грца данас, одмах“, док би преговори о таквом споразуму у најбољем случају трајали шест мјесеци до годину дана.

„Тако да сте у нерјешивим проблемима. Просто речено, нека их, нек причају, а ја вам сад кажем на крају ће се видјети да Њемачка нема никакво рјешење за ово што је урадила сврставајући се на страну Америке, заправо, тешко урушавајући сопствену привреду. И то ће се видјети већ у првој, а нарочито у наредним годинама“, закључио је Павловић.

Генерални директор Фолсквагена, највећег европског произвођача аутомобила, Херберт Дис, упозорио је да би продужавање кризе у Украјини могло да има гори утицај на економију Европе од пандемије вируса корона.

Поремећаји у ланцима снабдијевања пријете да доведу до великог раста цијена, несташице енергената и инфлације, рекао је Дис за Фајненшел тајмс, оцијенивши да би то могло да буде веома ризично за европску и њемачку економију која користи 55 одсто руског гаса.

Према наводима шефа за спољну трговину Њемачке индустријске и трговинске коморе, Фолкера Трајера, око 40.000 њемачких компанија има пословне везе са Русијом, а око 250.000 радних мјеста директно зависи од извоза у Русију.

Filter 2019