Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Чубриловић: Срби да обиљежавају важне догађаје у својој историји

Извор: Срна

Српски народ треба да чува своју традицију и да обиљежава важне догађаје у својој историји, а један од њих је и егзодус сарајевских Срба који се десио прије 26 година, изјавио је на Сокоцу предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

“Ријетки су примјери у историји када су људи носили своје мртве, бјежећи од оних са којима су до јуче дијелили неко заједништво”, рекао је Чубриловић.

Он је поручио да је српски народ захвалан свим борцима Војске Републике Српске који су дали живот за слободу. “Нека им је вјечна слава и хвала!”, рекао је Чубриловић.

“Људи чије кости леже овдје су у неколико наврата претрпјели злочине”, изјавио је новинарима Чубриловић након помена на Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” за погинуле српске борце, поводом обиљежавања 26 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Вогошћа, Мрковићи, Нахорево и друга насеља, према Дејтонском споразуму, припала ФБиХ.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су понијели само најнеопходније ствари, а многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова својих породица.

Прво су почеле појединачне ексхумације, а потом и организовано ископавање посмртних остатака и преношење на локацију данашњег Војничког спомен-гробља на Сокоцу, али и у друга мјеста источног дијела Републике Српске у која су избјегле њихове породице.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је у јануару 1996. године и у њему су сахрањени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.

Filter 2019