Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Crna Gora zbog sankcija gubi turiste iz Rusije i Ukrajine

Izvor: Tanjug

Mogućnosti da Crna Gora nadomjesti gubitak turista s ruskog i ukrajinskog tržišta tokom ove ljetne turističke sezone su veoma male, smatra dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković.

U intervjuu za Portal RTCG kaže da ove, kao ni prošle godine, od gubitaka u turizmu Crnu Goru ne može spasiti ni region, koji je, kako je rekao, jedno od najsiromašnijih i sezonski najkoncentrisanijih turističkih tržišta u Evropi.

Ratković je ocijenio i da oporavak ukrajinskog tržišta, usljed rata u toj zemlji “nakon ruske invazije, ne može biti brz”.

A u kontekstu crnogorskih sankcija Rusiji, Ratković kaže da će proći još dosta godina do normalizacije odnosa Evrope i Rusije, kao i da će Crna Gora dijeliti sudbinu tih odnosa.

– Negativan uticaj će biti dvostruk: Direktni, u smislu izostanka dolazaka sa tržišta Ukrajine i Rusije i, indirektno, zbog relativne blizine epicentra ratnog požara i prijetnje njegovog širenja ka Zapadnom Balkanu. Sa ovih tržišta su dolasci potpuno neizvesni, osim izbjeglica, a pogotovu onih koji kod nas imaju nekretnine. Negativan eho se može proširiti i na izvjesno osujećenje dolazaka i sa nekih drugih tržišta – kaže Ratković.

Prema njegovim riječima gosti iz Ukrajine su 2021. u ukupnom kolektivnom smještaju ostvarili 9,25 odsto, a Rusi 12,1 odsto, a da je Narodna banka Srbije objavila da su srpski turisti u Crnoj Gori u 2021 godini potrošili 113 milona evra (po noćenju 36,77 evra).

Po toj analogiji moglo bi se procijeniti da će ove godine Crna Gora izgubiti oko 32 miliona evra sa ukrajinskog i oko 42 miliona sa ruskog tržišta.

– Oporavak ukrajinskog tržišta ne može biti brz. Već im je zemlja pretrpjela ogromna razaranja, pa će put do vraćanja na raniji standard biti dug. Mi smo, kao NATO članica i kandidat za EU sa Rusima u odnosu sankcija, koje su važile, u manjem obimu, i prošle godine. Mislim da su, barem u srednjem roku, ova tržišta za nas izgubljena.

Na pitanje mmože li Crna Gora da nadomesti gubitak turista iz Rusije i Ukrajine sa nekih drugih tržišta i koja bi to bila da bi se šteta minimalizovala, profesor kaže da su mogućnosti za to u ovoj sezoni veoma male.

– Naša je velika strateška greška što smo u ove dvije godine potpuno zapostavili organizovano turističko tržište najjačih emitivnih zemalja Zapadne Evrope. Valjalo bi da odmah krenemo ka tim tržištima, ali mi nismo ni organizaciono, ni politički sada spremni za to. Imamo blokadu gotovo svih institucija sistema i neadekvatnu destinacijsku turističku organizaciju, bez čega nije moguće efikasno upravljati poslovanjem i razvojem turizma – rekao je Ratković.

Filter 2019