Sun. May 22, 2022
ћирилица /латиница

ФЗО: Почиње примјена електронских рецепата

Извор: РТРС

У Републици Српској сутра би требала да почне примјена електронских рецепата што ће поједноставити рад здравственог система и олакшати пацијентима доступност терапија, поручили су из Фонда здравственог осигурања Српске.

“Е рецепти” ће донијети бројне предности у здравству Српске, попут бржег издавања лијекова, смањења могућности грешака у прописивању, минималног кориштења папира и остало, а ријеч је о наставку спровођења пројекта Интегрисаног здравственог информационог система /ИЗИС/.

Из Фонда напомињу да ће бити потребно одређено вријеме да се сви прилагоде новом начину рада, укључујући и осигуранике, које моле за разумијевање уколико на почетку примјене електронских рецепата буде несналажења.

– Здравствени радници у установама и апотекама су се у протеклом периоду, заједно са имплементаторима пројекта, интензивно припремали за реализацију `е рецепата`, а будући да је ријеч о великој новини, Фонд је оформио и оперативни тим који ће им бити на располагању. Осим радника Фонда, на располагању ће бити и радници здравствених установа, а све с циљем да потенцијални проблеми, попут неадекватног попуњавања електронског рецепта, буду превазиђени у оптималном времену – наводи се у саопштењу Фонда.

У изузетним случајевима апотеке ће и даље прихватати папирни рецепт и то када је ријеч о рецептима приватних амбуланти породичне медицине, установа које пружају услуге из гинекологије и педијатрије, те у случају прописивања лијекова са опојним дрогама.

– Такође, водиће се рачуна да се не оспоравају ни папирни рецепти које из објективних разлога није било могуће прописати и реализовати електронски, на примјер у случају нестанка струје, прекида интернет везе и слично – додаје се у саопштењу.

Осим електронских рецепата, ИЗИС подразумијева и примјену електронских картица умјесто здравствене књижице, електронских упутница и електронског картона.

До сада је 60 одсто осигураника преузело своју електронску картицу, односно више од 640.000 осигураника, а из ФЗО напомињу да се и даље упоредо користе електронске картице и стара здравствена књижица.

У саопштењу се истиче да је ИЗИС имплементиран и доступан у свим јавним здравственим установама, а подразумијева потпуну информациону увезаност установа здравственог система Српске и употребу електронских картица, рецепата, упутница и картона.

– Досадашњи картони пацијената замјењују се електронским здравственим картонима који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени. Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао… – објашњавају из Фонда.

У саопштењу се закључује да су предности ИЗИС-а вишеструке, попут унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности пацијента, смањења административних трошкова, те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини.

Filter 2019