Tue. May 17, 2022
ћирилица /латиница

Ускоро почиње изградња гондоле Пале-Јахорина

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.,М.К.

На Палама је одржан састанак министра саобраћаја и веза Републике Српске Недељка Ћорића са руководством општине Пале о инвестицијама на Јахорини.

Састанку су присуствовали и  директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић, предсједник Надзорног одбора овог центра Недељко Елек, као и предсједник ОО Демоса Пале Дејан Којић.

Договорена је изградња неколико важних пројеката, а све несугласице треба оставити по страни, речено је након састанка.  Најважнији пројекат који је дефинисан је гондола од Пала до Јахорине.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да ће изградња гондоле Пале-Јахорина бити круна на све што је Олимпијски центар урадио до сада.

“Овај састанак смо првенствено искористили као прилику да анализирамо одређене активности које је у наредном периоду важно водити са Олимпијским центром.Такође, потписали смо један меморандум који ће дефинисати одређене односе када су у питању наредни инфраструктурни пројекти. Захваљујући предходним сезонама сада треба бити осјетљивији и видјети шта је то дефинитивно што треба да се уради, поготово у афирмацији љетњег туризма који је битан за  нашу општину у погледу смјештајних капацитета. Уз захвалност Влади Републике Српске ми смо понудили сарадњу која је до сада била добра, али сада смо у ситуацији да морамо направити корак више и уложити максималан труд како би што прије реализовали битне пројекте. Што брже је потребно да уредимо планску документацију и уредимо имовинске односе, како би се на најбољи начин искористиле грађевинске сезоне које су на овом подручју заиста кратке. Сигуран сам да ће гонодола имати пун ефекат на Пале, да ће се смјештајни капацитети спустити на подручје општине и да ће Пале живјети од Јахорине”, закључио је Југовић.

Значај гондоле огледа се и у томе што ће дати велику шансу ширењу смјештајних капацитета на Палама.

„Данас смо са општином дефинисали наредне кораке. Наш први је да урадимо Студију са детаљима око капацитета и трасе. Сагласили смо се да је то општи интерес, да подржавамо реализацију и да се увеже за скијаше и пјешаке, то је веома важно. Пројекат је огроман, дужина је 7 км што значи да ће се градити 2-3 године”, рекао је Љевнаић.

Министар саобраћаја и веза у Влади РС Недељко Ћорић каже да је задовољство данас бити ресорни министар на Палама и Јахорини, иако то није било тако прије неколико мјесеци.

“На опште задовољство свих нас присутних као и свих људи који живе и гравитирају на овом подручју разговарали смо о капиталном пројекту  који је извјестан и који ће се десити, а то је изградња гондоле Пале – Јахорина. Наше студије показују да Јахорина више нема капацитет и не може прихватити све људе који су заинтересовани да бораве овдје. Сав тај вишак гостију ће се преусмјерити на Пале гдје ће се изградити нови смјештајни капацитети. Вјерујем да је свака марка уложена у Јахорину враћена овдје више пута и сматрам да ће се сваки новац који буде уложен у инвестиције на Палама вратити исто тако неколико пута. Драго ми је што смо данас сви сагласни око пројеката који ће се реализовати у наредном периоду. Кроз пројекте на подручју ове регије Влада Републике Српске је увијек показивала сензибилитет према овом подручју, и наш предсједник Милорад Додик одувијек је знао значај и важност Романије, Јахорине, Пала и Источног Сарајева. Ово сада није успјех ниједног појединца већ успјех свих нас и желимо да уживамо у њему”, казао је министар Ћорић.

Свјесни вишемјесечног сукоба на релацији Олимпијски центар са једне а општина и скупштина општине Пале са друге стране, сви поручују да је будућност Јахорине најважнија и да треба сарађивати.

“Ово је можда и најважнији састанак до сада, јер смо се договорили да кренемо с капиталним пројектом који ће драматично да промјени изглед цијеле наше регије. Кључни договор је сам почетак изгрдње који је планиран већ у августу, гондола креће од Фамоса и завршава се на Јахорини. Желим да се захвалим Влади РС и премијеру, а највише нашем ресорном министру који је сву енергију уложио да све несугласице које смо међусобно имали стави са стране и све нас усмјери ка реализацији главног и кључног циља ,а то је изградња гондоле Пале-Јахорина. 
Хвала руководству општине Пале и скупштинској већини на разумијевању”, изјавио је Елек.

Између осталог Елек је Југовића јавно називао бившим начелником, одржана је и тематска сједница СО Пале о стању на Јахорини, када су сви одборници заузели јединствен став о томе да се општинска земља не може поклањати Олимпијском центру. Потом је услиједио низ медијских обрачуна а свака страна имала је своје аргументе. Оптужбе али и увреде биле су дио јавне сцене претходних годину дана. Данас је, чини, се томе крај, јасно су дефинисани важни пројекти али и обавезе општине и ОЦ, уз гаранције министра Ћорића да ће свака страна поштовати договорено.

“Данас смо и ми из Демоса приствовали састанку на којем су договорени даљи кораци и сарадња између општине Пале и Олимпијског центра на реализацији свих инвестиционих пројеката који ће се у будућности реализовати на Јахорини и овде на Палама. Не могу да не кажем да је прије овог састанка министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић иницирао и организовао још два састанка, а на којима су договрени неки детаљи о даљој сарадњи. Овим путем желим да му се захвалим и на томе што је он гарант да ће се испоштовати оно што је договорено на данашњем састанку. У будућем периоду убијеђен сам, уколико се сви буду придржавали данашњег договора, да ће Општина Пале и ОЦ “Јахорина” бити прави партнери какви смо требали бити и од почетка и вјерујем да ћемо све пројекте реализовати у што скоријем периоду. Захваљујем се и руководсту Олимпијског центра које улаже напоре да обезбиједи средства преко Владе Републике Српске за изградњу гондоле Пале-Јахорина”, изјавио је  Којић.

Иако Олимпијски центар шири своје дјеловање преузимањем Игришта и Андрићграда, приоритет остаје подручје општине Пале, гдје ће се радити најважнији пројекти, порука је са данашњег састанка.

Filter 2019