Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Украјина неће у НАТО, траже гаранције безбједности

Извор: sputniknews.com

Савjетник предсједника Украјине Михаил Подољак изјавио је да је Кијев спреман да размотри питање одбијања чланства у НАТО ако заузврат добије гаранције безбједности.

„Спремни смо за конструктивне преговоре о кључним питањима. Наравно да је главно питање – безбједности. Обустава борбених дејстава. Што се тиче политичких питања, председник Владимир Зеленски не боји се да о свему томе разговара са Русијом“, рекао је он.

Како је рекао, неопходно је да Украјина добије прецизне, писмене и правно обавезујуће гаранције у условима када НАТО отворено говори да не жели Украјину као своју чланицу.

О детаљима је тренутно говорити бесмислено. Сада је главно физички заштитити Украјину“, казао је он.

Подољак је такође казао и да Кијев неће прихватити било какве ултиматуме које буде изнијела Русија.

Раније данас украјински предсједник Владимир Зеленски је, коментаришући могућност признања Крима и независности република Донбаса, изјавио да постоји шанса да се пронађе компромис у погледу даље судбине тих територија. Он је такође поручио да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО.

„Мислим да можемо да разговарамо о питањима која се тичу привремено окупираних територија и непризнатих република, које нико није признао осим Русије, ових псеудо-република. Можемо пронаћи компромис о даљој судбини ових територија“, рекао је украјински лидер у интервјуу за америчку телевизију „ABC World News“.

Украјински предсједник изјавио је да је изгубио интересовање за улазак у НАТО.

„Што се тиче НАТО-а, одавно сам се охладио по том питању након што смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се плаши контрадикторних ствари и конфронтације са Руском Федерацијом“, рекао је Зеленски.

Он је такође нагласио да Украјина неће „на кољенима молити“ НАТО ни за шта.

Filter 2019