Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Убиство Ристе Југовића није ријешено ни након 20 година

Извор: СРНА

Данас се навршава 20 година од неразјашњеног убиства Ристе Југовића, генералног директора Српског осигуравајућег друштва “Јахорина” који је страдао у дворишту породичне куће на Палама.

– Ни до дан данас нису откривени ни извршиоци нити налогодавци овог злочина – по ко зна који пут поновио је Срни Ристин син Миро.

И он и његов син Ђорђе, адвокат, рекли су да више и не желе у јавности да говоре о овом догађају.

– Сматрамо да у свему овоме недостаје кључни корак, да ли је то у питању воља или храброст не знам, али ми, као породица, желимо да се све ово што јесте или није рађено годинама на легалистички начин приведе крају – изјавио је раније Миро Срни.

Он је истакао да породица остаје предана легалистичком приступу и вјери да ће органи Републике Српске и надлежне правосудне институције на нивоу БиХ овај случај довести до краја.

Према његовим ријечима, кључне институције Републике Српске све вријеме породици Југовић поклањају велику пажњу и пружају подршку ради коначног расвјетљавања злочина, али без коначне сатисфакције.

– Очекујемо достојан однос према нашем оцу, супругу и дједу, али и заштиту надлежних органа Републике Српске у погледу његовог имена и дјела – навео је Миро Југовић.

Јавност у Републици Српској остала је ускраћена и за истину о још два неразјашњена убиства на простору Сарајевско-романијске регије, а ријеч је о мучким убиствима тадашњих високих званичника Министарства унутрашњих послова Републике Српске Срђана Кнежевића и Жељка Марковића, која такође нису разјашњена.

Неки од званичника Републике Српске у својим ранијим јавним иступима износили су ставове према којима убиство директора Српског осигуравајућег друштва “Јахорина” има политичку позадину, с обзиром на то да је убијен човјек на челу веома важне институције у Српској који није хтио да дозволи пљачку ове осигуравајуће куће и да је појединци искористе за своје бенефите.

Истрага о убиству Ристе Југовића полицијски је окончана, али Тужилаштво БиХ годинама не успијева да овај случај доведе до краја, односно да ухапси и процесуира извршиоце и налогодавце овог злочина.

Непосредно пред убиство, 7. марта 2002. године, тадашњи генерални директор Српског осигуравајућег друштва “Јахорина” одржао је конференцију за новинаре у Бањалуци на којој је по ко зна који пут обавијестио јавност у Републици Српској о хајци која се води против њега, као и о константним политичким, полицијским и медијским притисцима и застрашивањима, па чак и пријетњама смрћу.

Обраћајући се на конференцији за новинаре Југовић је тада рекао: “Докле ће ићи на `Јахорину`? Ићи ће све док је не покоре и покупе све што има. Њихов покушај иде у правцу да мене више нема, јер ако мене нема, они ће приватизовати `Јахорину`…

Све су то црвене прозивке центара моћи, јер је у спрези полиција, тужилаштво, судови и политика…”.

Породица Југовић и даље сматра да је Ристово убиство организовано и да је, највјероватније, повезано са нелегалном и сумњивом приватизацијом овог осигуравајућег друштва.

Ристова супруга Ратка, син Миро и унук Ђорђе упорно су, али без успјеха, покушавали да, пратећи траг новца, открију ко је имао користи од овог убиства, те како је фирма, чија је процијењена вриједност износила више од пола милијарде КМ, распарчана и приватизована за свега неколико година и под веома сумњивим околностима.

Према њиховим ријечима, полицијска истрага указала је на запањујуће резултате према којима су појединци на високим политичким функцијама, заједно са својим ортацима, вишеструко увећали своју имовину, било да је ријеч о некретнинама или о банковним рачунима, који су могли бити праћени.

Проблем је, међутим, био недостатак непосредних свједока, мада пријатељи породице Југовић из полицијских кругова тврде да имају поуздана сазнања да је једно лице полицији признало да је учествовало у убиству, да је за то чак добило одређени износ новца, те да је било спремно и да саопшти име налогодавца, под условом да о томе свједочи под заштитом.

Ристо Југовић убијен је 10. марта 2002. године испред породичне куће на Палама.

Према обдукционом налазу, који је урадио судски вјештак Илијас Добрача, Југовић је погођен са више хитаца из ватреног оружја калибра 7,65 милиметара. Погођен је по једним метком у лијеву подлактицу, грудни кош и стомак, а остали хици ишли су у врат и ноге, након чега је наступила смрт усљед обилног крварења.

Ристо Југовић рођен је 1941. године на Палама, гдје је завршио основну школу. Средњу економску школу и Економски факултет завршио је у Сарајеву. Био је магистар економских наука.

Прије рата у БиХ, био је запослен у Радној организацији /РО/ “Фамос” у Корану, “Црвеној застави” у Крагујевцу и Народној банци БиХ. Функцију генералног директора Српског осигуравајућег друштва “Јахорина” обављао је од 1992. године.

Био је и носилац Ордена Немањића, као и Ордена Светог Саве првог реда.

Filter 2019