Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Тодорова субота – причешћују се они који не могу да издрже дуготрајни пост

Данас је Тодорова субота, прва субота васкршњег поста. Слави се и као крсна слава, а за Светог Теодора, народски Тодора, верује се да је заштитник стоке, нарочито коња. Данас се причешћују они који не могу да издрже дуготрајни пост.

Свети Теодор Тирон, по народном Тодор, био је војник који је одбио да учествује у прогону хришћана, чак је јавно признао хришћанску веру, због чега је мучен и на крају жив бачен у огањ.

Обичај је да се прве суботе у великом посту спрема кољиво, односно жито, као спомен на велико чудо којим је свети Теодор Тирон сачувао и спасао хришћански народ од зле намере цара Јулијана, који је наредио управнику Цариграда да свим хришћанима који су се придржавали Великог поста храну са пијаце тајно поспе крвљу.

Али јавио се Теодор Тирон тадашњем архијереју и рече му да народ једе само кољиво са медом.

У спомен Тодоров и тај дан, црква кува тзв. Тодорово жито које се уочи прве недеље Великог поста освећује и дели верницима.

У таковском крају верује се да Свети Теодор лечи од падавице па се верници моле за здравље овом свецу.

Коњи се на овај дан не прежу већ само јашу, па су честе и трке. На Тодорицу, како се још назива овај дан, у цркву одлазе да се исповеде и причесте деца, стари, болесни, односно они који не могу да издрже дуготрајни пост.

Верује се да на овај дан Свети Тодор узјаше коња и одлази да доведе лето. Слави се и као крсна слава.

Filter 2019