Sat. May 28, 2022
ћирилица /латиница

Суад Арнаутовић нови предсједник ЦИК

Извор: Агенције

Чланови Централне изборне комисије БиХ изабрали су Суада Арнаутовића за предсједника ЦИК који ће ту дужност обављати у наредних 21 мјесец.

Арнаутовић је био једини кандидат за мјесто предсједника ЦИК с обзиром на то да је непосредно пред гласање Ахмет Шантић, члан ЦИК рекао да је такав договор њега и Арнаутовића.

Иначе, предсједник ЦИК бира се из реда чланова те комисије по систему ротације, а с обзиром на то да је до сада предсједник ЦИК био Жељко Бакалар, који се изјашњава као Хрват, ред је да предсједник ЦИК буде из бошњачког народа.

Након што је изабран, Арнаутовић је рекао да ће му на првом мјесту бити организација избора 2022. године, те да је ЦИК изабран да проводи Изборни закон, а не да га не проводе.

– Други посао који је мање битан је реорганизација и организација послова у секретаријату Централне изборне комисије – рекао је Арнаутовић, додајући да је та организација дуго посљедица онога када је ОЕБС водио изборе.

Он је додао да секретаријат мора бити дигитално усклађен и да ће програмска активност бити сарадња с институцијама од бх. до општинског нивоа.

Filter 2019