Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Студенти траже да се Ковићу дозволи улазак у БиХ; Могући протести

Извор: РТРС

Студенти бањалучког и Универзитета у Источном Сарајеву поручили су да је професор Милош Ковић увијек добро дошао у Републику Српску.

Студенти Универзитета у Источном Сарајеву, гдје Ковић предаје као гостујући професор, захтијевају од надлежних да одлуку ставе ван снаге.

Стефан Слијепчевић, предсједник Студентског парламента овог универзитета, рекао је у Јутарњем програму РТРС-а да студенти захтијевају хитно повлачење скандалозне одлуке како би се наставни процес одвијао без проблема. У супротном, каже, незадовољство ће изразити путем јавних окупљања.

– У току дана биће одржан састанак са руководством Универзитета како бисмо дефинисали наредне кораке – истиче Слијепчевић.

Божана Тинтор, предсједница Студентске организације Факултета политичких наука Бањалука, рекла је да ова одлука не изненађује јер је услиједила као очекивана посљедица закона који је наметнуо Валентин Инцко.

– Професор Ковић 13 година предаје на Универзитету у Источном Сарајеву. Зашто 13 година није представљао опасност, а представља сада, баш када је одржао предавања у више градова Српске – рекла је она.

Подсјећамо, Гранична полиција БиХ није у суботу дозволила улазак у БиХ професору Милошу Ковићу уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Налогодавац одлуке о забрани уласка је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.

Генерални директор ОБА Осман Мехмедагић тврди да је одлука “донесена у складу са законом”, али и да је овај случај само, како је рекао, “један од хиљаде”.

Ковић је професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду и гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.

Filter 2019