Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

“Sloboda kroz golgotu”: Akademija i izložba fotografija o egzodusu sarajeskih Srba

Izvor: FILTER

U okviru obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra će biti upriličena akademija „Sloboda kroz golgotu“ i izložba fotografija.

Izložbu fotografija i akademiju, koja će početi u 19.00 časova, zajednički organizuju Grad Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Na akademiji je predviđeno obraćanje gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i predsjednika Skupštine grada Branka Koromana, najavljeno je iz Gradske uprave.

U srijedu, 16. marta, egzodus sarajevskih Srba 1996. godine biće obilježen na Sokocu u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, na osnovu Programa obilježavanja značajnih istorijskih događaja od republičkog značaja u 2022. godini.

U 12.00 časova na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik biće služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega slijedi polaganje vijenca i cvijeća i obraćanje zvaničnika.

Nakon toga, od 13.00 časova, u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos poginulim borcima.

Program će biti realizovan uz prisustvo predstavnika institucija Republike Srpske, rukovodstva Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Filter 2019